Eldiclau

Eldiclau, o firmă obscură din comuna doljană Cârcea a ajuns vedeta licitațiilor din România. Compania a câștigat multe lucrări. Aparent câștigurile au fost legate de scandalul făcut cu ocazia achizițiilor.

Eldiclau – stăpâna contestațiilor

La Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, Eldiclau SRL este un nume foarte bine cunoscut. Nu mai puțin de 51 de contestații au fost depuse de firma din Dolj la CNSC. Compania Națională de Investiții, Ministerul Culturii, Spitalul Universitar București, mai multe consilii județene și câteva orașe printre care Sectorul 3 s-au lovit de procesomania firmei din Cârcea.

Există o serie lungă de eșecuri și o serie de decizii favorabile firmei Eldiclau. Totodată o serie de plângeri au fost retrase de managerii societății din motive numai de ei știute.

Milioane din contracte publice

Eldiclau SRL a câștigat un număr de 25 de proceduri de achiziție publică. În total, firma a participat la aproape 200 de licitații. Procentul mic de contracte atribuite nu iese în evidență. Ceea ce atrage atenția asupra firmei, este numărul mare de contestații.

„Doar in ultimii ani, Eldiclau SRL a incheiat contracte cu statul in valoare de peste 128 de milioane de lei, ceea ce indica faptul ca este o firma strategica in peisajul economiei de piata romanesti. Printre acestea regasim un contract de aproape 2 milioane de lei incheiat cu Serviciul Roman de Informatii, pentru montarea de acoperitoare de podea si pereti, precum si lucrari de tapetare la cladirea SRI Constanta” arătau jurnaliștii de la Impact Press. 

Eldiclau a mai luat aproape 5 milioane de lei cu Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DIPI). De asemenea, RAAPPS a platit putin peste 1 milion de euro pentru lucrari de reparatii la o cladire din Bucuresti. Clădirea gazduieste cateva birouri administrative ale DNA.

Dezastru în bilanț pentru Eldiclau

Dacă analizăm situația financiară a firmei am putea să tragem concluzia că afacerile cu statul nu sunt tocmai profitabile. Conform datelor de la Ministerul Finanțelor Publice, Eldicalu SRL a avut în 2018 un profit de 0,4 milioane de lei și înregistrează datorii totale de 13,4 milioane de lei.

În 2017, profitul Eldiclau a fost de două ori mai mic. Numărul de angajați oscilează în jurul a 40 de oameni care aparent se ocupă de lucrările câștigate și contestațiile care curg pe bandă rulantă.

Conflicte în justiție

În afară de contestațiile făcute la CNSC, Eldiclau se adresează și instanțelor de judecată. Un număr de 79 de dosare având ca parte firma din Dolj sunt sau au fost pe rolul instanțelor de judecată. O serie de procese au ca obiect contractul dintre CJ Timiș și Eldiclau pentru deszăpezire.

„Am convocat de urgenta o sedinta cu reprezentantii firmelor ELDICLAU si HOMESTRADE, care nu au gestionat bine zona 2, conform contractului pe care il au cu CJ Timis. Dupa cum bine stiti, in dupa amiaza zilei de ieri doua persoane, printre care si un copil au fost ranite, in urma unui accident produs intre Sanandrei si Carani” declara în 2018 președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.

Instituția a decis rezilierea contractului după cum aflăm de pe pagina de internet a cotidianului Opinia Timișoarei.

Fratele din statul paralel

Firma a fost fondată Elton Claudiu Dincă. Acesta a ieșit din companie în 2009 dar continuă să o conducă. Drept dovadă stă o fotografie publicată în ianuarie 2019. În imagini se vede Elton Dincă și directorul Aeroportului Timișoara, Daniel Idolu.

Eldiclau tocmai câștigase o licitație de aproximativ 5 milioane de euro de la instituția manageriată de Idolu. Acesta a confirmat veridicitatea imaginii dar a spus că este luată după stabilirea câștigătorului.

Fratele patronului de la Eldiclau, Cornel Darmasco Dincă ar putea să fie răspunsul la întrebarea despre contractele din zona instituțiilor de forță pe care le-a câștigat firma doljană.

Darmasco Dincă este doctor al Academiei de Poliție. El a susținut o teză cu titlul „Construcţia securităţii naţionale a României prin angajarea forţelor de ordine publică, structurilor armatei şi a celor de informaţii în gestionarea crizelor din mediul de securitate intern şi internaţional”.

Coordonatorul lucrării lui Darmasco a fost generalul Tudor Cearapin, fostul șef al Jandarmeriei Române din vremea lui Adrian Năstase.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *