Adrian Marinescu, directorul medical de la „Matei Balș”, trage un semnal de alarmă cu privire la efectele valului cinci al pandemiei. Din păcate, această perioadă se apropie cu pași repezi, iar autoritățile și medicii doresc să prevină o nouă criză sanitară. Astfel, Adrian Marinescu susține că vor exista creșteri semnificative ale numărului de infectări, însă gravitatea cazurilor nu va fi extrem de ridicată, existând doar anumite categorii mai afectate.
Medicul Adrian Marinescu avertizează asupra faptului că, în lunile februarie, martie și aprilie, cazurile de Covid vor fi numeroase, iar ideal ar fi ca ele să se rezolve înainte ca boala să se agraveze și să fie nevoie de internări, respectiv aglomerări în spitale.
„Ceea ce deja se vede este o creştere nu exponenţială deocamdată, dar este o creştere şi se va vedea în intervalul următor. Undeva din a doua jumătate a lunii ianuarie spre 1 februarie va fi o creştere clară. Mă aştept ca lunile februarie, martie şi aprilie să fie lunile într-adevăr în care vom avea probleme legate de numărul de cazuri. Este foarte greu de spus când va fi exact vârful”, a declarat medicul Adrian Marinescu, potrivit Agerpres.
„Mă aştept să fie un interval de maximum trei luni în care nu vom avea multe cazuri severe, dar vor fi multe infecţii şi marea problemă va fi de a gestiona situaţia, pentru că oamenii vor avea nevoie de evaluare. Ar fi ideal să se rezolve totul în pre-spital, nu la nivel de spital, la camera de gardă”, a declarat medicul Adrian Marinescu.
Potrivit directorului medical de la „Matei Balș” Adrian Marinescu, există posibilitatea ca în luna martie să apară un update al vaccinului anti-Covid-19, care să fie eficient pentru tulpina Omicron. Până atunci, persoanele vaccinate cu schema completă, dar mai ales cu doza booster, sunt protejate împotriva unor forme severe. De asemenea, și persoanele care au trecut prin boală sunt considerate protejate, astfel că riscul dezvoltării unei forme mai grave este mic.