Fostul ministru de Finanțe, Alexandru Nazare, despre achiziția vaccinului
Fostul ministru de Finanțe, Alexandru Nazare, despre achiziția vaccinului

Fostul ministru de Finanțe, Alexandru Nazare, a explicat de ce s-a opus achiziționării dozelor de vaccin anticovid în timpul mandatului său.

Alexandru Nazare susține că el a vrut ca guvernul să achiziționeze dozele în concordanță cu nevoile populației și să prevină risipa de resurse. Într-o intervenție B1TV, în contextul anchetei DNA care îi are în centru pe Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă. Nazare a subliniat că era important să se gestioneze cu atenție aceste resurse pentru a le direcționa către alte nevoi urgente, cum ar fi școlile și spitalele.

Nu aș vrea să comentez ancheta. Evident că Ministerul Finanțelor la momentul respectiv s-a opus în sensul în care voia să pună această procedură de achiziție într-o altă logică, într-o logică în care să cumpărăm doze de vaccin adaptate la nevoile noastre, la numărul populației, la ritmul de veccinare și să prevină această situație în care avem doze care rămân în depozite și bani risipiți. Am făcut acest lucru prin mai multe adrese, prin pozițiile pe care le-am luat.

Era nevoie de achiziția vaccinurilor, România avea nevoie de dozele de vaccin pentru a-și vaccina populația dar nu atât de multe pentru că sunt costuri enorme și e nevoie de resurse în foarte multe locuri și era nevoie și atunci în 2021, nu doar acum. Resursele trebuie gestionate în așa fel încât să fie disponibile pentru școli, spitale. Presiunea pe bugetul de stat vine din foarte multe direcții. De ce să aruncăm doze la canal și să plătim bani aiurea când putem să îi gestionăm cu cap. situația în linii mari este prezentă și astăzi. E clar că avem nevoie de disciplină bugetară” a declarat Nazare.

De asemenea, el a menționat că erau multe incertitudini în acel moment și că era necesar să se acționeze cu responsabilitate pentru a asigura o campanie de vaccinare eficientă: „Argumentele Guvernului sunt cumva naturale pentru că trebuia dusă până la capăt campania de vaccinare, erau multe incertitudini, erau incertitudini legate de evoluția virusului, de apariția altor virusuri, de livrări, de disponibilitatea de vaccinare. Erau foarte multe chestiuni în ecuație care nu erau clarificate. Evident că era și o presiune publică astfel încât resursa de vindecare pusă la dispoziția populației să fie disponibilă. Dar în același timp, având niște doze contractate evident că acest lucru a contat la momentul respectiv. Deci ideea era să se continue campania de vaccinare și să se ducă la bun sfârșit campania de vaccinare la momentul respectiv”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *