Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, ignoră avizul negativ al Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii și îi trimite președintelui Klaus Iohannis numirea procurorilor Mihaiela Moraru-Iorga și Remus-Iulian Popa la șefia unora dintre cele mai importante secții din DNA și Parchetul General. Ea susține că Moraru-Iorga are „o solidă experiență profesională”, iar procurorul Popa are „o experiență multilaterală, recunoscută în mediul profesional”. În motivarea deciziilor prin care au dat aviz negativ, procurorii CSM spun că planul de management al procuroarei este, „lipsit de claritate și precizie” și fără soluții concrete, în timp ce în cazul lui Remus Popa au fost „identificate deficienţe grave atât în proiectul de management, cât şi în modalitatea de prezentare a acestuia”.

Miercuri, procurorii Mihaiela Moraru-Iorga și Remus-Iulian Popa au susținut noi interviuri pentru aceste funcții, după ce au primit avize negative de la Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Avizul CSM este consultativ, iar după organizarea unor noi interviuri cu cei avizați negativ ministrul Justiţiei poate să îşi retragă propunerile sau să transmită preşedintelui propunerea de numire în funcţie, citat de HotNews.

Argumentele Alinei Gorghiu – „calități profesionale și personale”

Ministrul Jusiției susține că Moraru-Iorga are „o solidă experiență profesională”, iar procurorul Popa are „o experiență multilaterală, recunoscută în mediul profesional”:

  • „Doamna procuror Moraru-Iorga Mihaiela are o solidă experiență profesională, este specializată în combaterea infracțiunilor de corupție, cu activitate îndelungată în cadrul Direcției Naționale Anticorupție.
  • Proiectul său de management este compatibil cu viziunea de dezvoltare și cu liniile de acțiune instituțională ale procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, oferind elemente de instrumentar managerial apte sa asigure atingerea obiectivelor generale asumate și, în special, consolidarea luptei împotriva corupției.
  • Domnul procuror Popa Remus-Iulian este un procuror cu o experiență multilaterală și recunoscută în mediul profesional din care provine, îmbină complementar pregătirea profesională și cunoștințele de management judiciar, conștientizând necesitatea adaptării Secției la continua evoluție a infracționalității, importanța recuperării produsului infracțional, a digitalizării și cooperării interinstituționale”.

Ea susține că ambii procurori „dețin calitățile profesionale și personale apte să contribuie la eficientizarea activității structurilor de parchet pentru a căror conducere au candidat, lucru confirmat și prin consultarea avută, înainte de trimiterea acestor propuneri, cu procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiției și cu procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție”.

Cine este procurorul Remus-Iulian Popa

Remus-Iulian Popa este delegat, din octombrie 2023, în funcția de procuror-șef al Secției de urmărire penală din Parchetul General.

Procurorul Popa a lucrat în DIICOT, unde în perioada 2016-2022 a condus Serviciul judiciar. A trecut apoi la Inspecția Judiciară, unde a condus Direcția de inspecție pentru procurori.

La interviu, Remus Iulian Popa a fost întrebat câte rechizitorii a făcut și la câte percheziții a participat, iar răspunsul a fost evaziv, el spunând că relevante sunt competențele de management și calitatea de lider pe care le are.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *