Antonio Guterres vrea ca guvernele să taxeze companiile energetice
Antonio Guterres vrea ca guvernele să taxeze companiile energetice

Antonio Guterres vrea ca guvernele să taxeze companiile energetice fără milă. Secretarul general al ONU vorbește despre „lăcomia grotescă” care îi afectează pe cei mai săraci, în timp ce companiile care fac negoț cu petrol și gaze cunosc profituri însemnate, în vreme de criză, când prețurile sunt într-o creștere permanentă.

Antonio Guterres cere guvernelor să taxeze fără milă companiile de petrol și gaze, transmite BBC, citat de B1TV.

Această lăcomie grotescă îi pedepsește pe cei mai săraci și mai vulnerabili oameni, distrugând în același timp singura noastră casă comună”, a declarat Guterres.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut ca toate companiile de petrol și gaze să fie taxate. „Îndemn toate guvernele să impoziteze aceste profituri excesive și să folosească fondurile pentru a sprijini persoanele cele mai vulnerabile în aceste vremuri dificile”, a mai spus el.

Comentariile sale vin în contextul în care creșterea prețurilor la energie, provocată de războiul din Ucraina, împinge profiturile industriei la noi maxime.

Guterres a declarat că este „imoral” ca firmele să profite de pe urma crizei. Războiul din Ucraina a agravat o penurie globală de petrol și gaze, perturbând accesul la petrol și gaze din Rusia – un furnizor important – și determinând creșterea prețurilor.

Cel mai mare profit din ultimii 14 ani

În timp ce gospodăriile se luptă cu facturi mai mari la energie, companiile se aleg doar cu beneficiile.

BP a raportat recent cel mai mare profit din ultimii 14 ani, în timp ce profiturile Shell în perioada aprilie-iunie au atins un nivel record.

Împreună, patru dintre cele mai mari companii – Exxon, Chevron, Shell și TotalEnergies – au câștigat aproape 51 de miliarde de dolari în cel mai recent trimestru – aproape dublu față de ceea ce au câștigat în aceeași perioadă a anului trecut.

Luna trecută, Marea Britanie a aprobat o „taxă excepțională” de 25% pentru firmele din domeniul energiei, o taxă unică despre care guvernul spune că va strânge aproximativ 25 de miliarde de lire sterline pentru a ajuta la compensarea facturilor la energie ale gospodăriilor, care au crescut vertiginos.

Alte țări, precum Italia, au impus măsuri similare.

Însă legislatorii francezi au respins recent o astfel de măsură, iar în SUA există un impuls politic redus, în ciuda unei propuneri de impozit pe profit din partea unor membri ai Congresului.

ONU se teme de revolte sociale

Guterres a avertizat că prețurile ridicate la energie vor avea consecințe de amploare, deoarece gospodăriile și guvernele din întreaga lume vor ceda sub presiunea prețurilor.

Multe țări în curs de dezvoltare – înecate în datorii, fără acces la finanțare și care se străduiesc să se refacă în urma pandemiei Covid-19 – ar putea să ajungă pe marginea prăpastiei”, a spus el. „Vedem deja semnele de avertisment ale unui val de convulsii economice, sociale și politice care nu vor lăsa nicio țară neatinsă”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *