Parlamentul European, vor final pe rezoluția privind spațiul Schengen
Parlamentul European, vor final pe rezoluția privind spațiul Schengen

Parlamentul European va da un vot final miercuri asupra unui proiect de rezoluție care susține că respingerea aderării României la spațiul Schengen este „discriminatorie” și cere Comisiei Europene să dea în judecată Austria la Curtea de Justiție a UE. Proiectul vine în urma unei petiții adresate de un ONG și reclamă efectele negative ale veto-ului Austriei asupra economiilor și climei din România și Bulgaria, inclusiv poluarea masivă de la frontierele unde mașinile așteaptă ore în șir pentru controale.

Rezoluția solicită Consiliului să aprobe aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen până la sfârșitul anului 2023. Deși Parlamentul European a adoptat anterior patru petiții în acest sens, rezoluțiile sale nu au valoare juridică, arată B1TV.

Rezoluția evidențiază discriminarea la care sunt supuși cetățenii români și bulgari, care se confruntă cu întârzieri, dificultăți birocratice și costuri suplimentare în călătoriile și afacerile lor în străinătate, în comparație cu cetățenii din spațiul Schengen.

Aceasta afectează negativ piața unică a UE prin restricționarea liberei circulații a mărfurilor între statele europene și provoacă „daune ireparabile” mediului. Sănătatea șoferilor de camion, a agenților vamali și a locuitorilor din apropierea punctelor de frontieră este pusă în pericol de poluarea crescută generată de miile de vehicule aflate în așteptare zilnică la frontiere, generând aproximativ 46.000 de tone de dioxid de carbon anual.

În rezoluție, se cere Comisiei Europene să evalueze costurile de oportunitate și daunele de mediu suferite de România și Bulgaria din iunie 2011 încoace din cauza „refuzului nejustificat” de a fi primite în spațiul Schengen și să analizeze opțiunile de compensare financiară.

De asemenea, rezoluția avertizează că situația actuală este folosită în scopuri de propagandă anti-UE, inclusiv de propaganda rusă, și „subminează capacitatea UE de a promova valorile și buna guvernare în țările terțe”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *