Pensiile nu vor mai putea fi plătite în următorii 50 de ani, pentru că nu va mai avea cine să contribuie în sistem, iar bugetul de stat nu va mai putea să susțină plățile, crede socilologul Vladimir Ionaș, după analiza datelor Institutului național de Statisitică, culese la recensământul din 2022.

Din păcate, datele publicate până acum de INS ne arată o îmbătrânire accentuată a populației, care are legătură atât cu sporul natural cât și cu migrația masivă a românilor. Cu toate că, dacă ne uităm pe datele oficiale, migrația nu este extrem de vizibilă în datele INS și în ceea ce privește populația totală a României. Indiferent de motive, pe care putem doar să le bănuim în acest moment, ținând cont de datele pe care le oferă INS, este vizibilă îmbătrânirea și cred că va fi foarte greu să oprim acest trend.

Personal, eu nu cred că generația noastră sau generația care urmează după noi vor mai avea alte generații care să mai achite către stat aceste contribuții pentru a putea susține plata pensiilor. Din punctul meu de vedere, cea mai mare problemă pe care o are România, dar nu numai România, ci majoritatea țărilor europene, este această problemă demografică” a declarat sociologul, pentru PsNews.

Tocmai pentru că au lipsit și lipsesc în continuare strategiile pe termen lung, în jumătate de secol, actualei generații tinere nu va mai avea cine să le plătească pensiile, este prognoza pesimistă a sociologului.

Lipsesc politici publice care să vină în rezolvarea acestei probleme, lipsesc strategii pe termen mediu și lung, nu este o problemă pe care să o poți rezolva imediat, ai nevoie de strategii pe termen lung care să ducă la rezolvarea unei astfel de probleme, dar ca să vă răspund sincer la întrebare, nu cred că în 50 de ani, de exemplu, România va mai putea să susțină plata pensiilor”, a declarat sociologul Vladimir Ionaș.

Fenomenul de îmbătrânire s-a accentuat în România, vârsta medie a populației rezidente crescând în ultimii zece ani la 42,4 ani, față de 40,8 ani, conform recensământului 2022. Cele mai mari reduceri de populație în ultimii zece ani le-au înregistrat județele Caraș-Severin și Teleorman, în timp ce doar două județe – Bistrița-Năsăud și Suceava – au câștigat locuitori, arată datele transmise marți de Institutul Național de Statistică.

În ultimii zece ani, între cele două recensăminte, majoritatea judeţelor au scăzut ca dimensiune sub aspectul numărului de locuitori (39 din 42 de judeţe, inclusiv municipiul Bucureşti).

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *