Guvernul a anunțat, miercuri, printr-un comunicat oferta finală pentru profesori: crește salariile cu 1.000 de lei lunar de la 1 iunie, iar creșterile cerute de sindicate vor fi etapizate pe trei ani.

UPDATE 2: Declarații Nicolae Ciucă:

Am convenit să continuăm dialogul cu reprezentanții sindicatelor din Educație pentru a găsi o soluție pentru ca anul școlar să fie finalizat, elevii să-și deruleze examenele de Capacitate și Bacalaureat și să intrăm în normalitate, avem nevoie de revenirea la normalitate, să putem să asigurăm în continuare stabilitatea socială, economică și să putem să folosim întregul pachet de măsuri ca să ne îndeplinim obiectivele asumate prin programul de guvernare.

Creșterea economică trebuie să se regăsească în veniturile cetățenilor.

Am convenit ca la nivelul Guvernului să adoptăm într-o ședință de Guvern mâine, de 1 iunie, o OUG prin care să asigurăm mărirea salariilor la nivelul personalului didactic și didactic auxiliar cu 1000 de lei brut pe lună și la personalul nedidactic cu 400 de lei brut.

Vom încadra salariului debutantului la nivelul salariului mediu brut pe economie.

Creșterea de 1.000 de lei va reprezenta o parte din creșterea convenită în noua lege a salarizării, iar de la 1 ianuarie 2024 aceasta să se concretizeze într-o creștere etapizată pe 3 ani, din care în 2024 cu 40%.

Îmi exprim convingerea că sindicatele vor da dovadă de înțelegere și vor conveni că măsurile discutate azi sunt cele care să readucă personalul la catedră și elevii în bănci, iar în seara asta la ora 19.00 vom avea o nouă întâlnire.

UPDATE: Declarațiile liderilor de sindicate ieșiți de la negocierile de la Guvern: 

Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ: Guvernul ne-a propus să se acorde până la finalul anului o sumă de 1000 de lei brut pentru personalul didactic și 400 lei pentru personalul nedidactic.

Profesorii debutanți să aibă salariul de plecare să fie salariul mediu brut pe economie. Prima tranșă pentru 2024 să fie de 40%.

Acum mergem la oameni și vedem care va fi răspunsul.

S-a renunțat la ideea de a se da prime, ci majorări salariale care să fie cuprinsă în grilă.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *