Președintele Klaus Iohannis se așteaptă ca măsurile luate ca răspuns la agresiunea militară ilegală a Rusiei în Ucraina în privința petrolului să aibă efectele asupra României.

Embargoul și plafonarea prețului petrolului rusesc au intrat în vigoare luni, 5 decembrie, iar aceste măsuri la nivel comunitar sunt așteptate să aducă schimbări importante în piața de energie, porivit specialiștilor.

„Guvernul se va preocupa”

Întrebat, marți, la Tirana, dacă crede că va fi România afectată de acest embargo și dacă, în acest context, consideră că poate fi prelungită compensarea cu 50 de bani la carburanți, Klaus Iohannis și-a exprimat încrederea în capacitatea Guvernului de a lua deciziile corecte.

„Urmări vor fi, asta este foarte clar, dar și Guvernul se va preocupa de această chestiune și, cu siguranță, cum și până acum s-au luat măsuri pentru a proteja populația, se va găsi o soluție și la această problemă”, a spus șeful statului în timpul declarațiilor de presă susținute înaintea participării la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest.

Impactul embargoului

Embargoul pentru țițeiul rusesc în UE și plafonarea prețului petrolului rusesc transportat pe mare și CF reprezintă măsuri care vor aduce schimbări majore în întreaga lume atât sub aspectul continuării rescrierii hărții energetice a lumii, cât și sub aspectul schimbărilor care probabil se vor declanșa în toate taberele, consideră Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

„Chiar dacă aparent producția de țiței rusesc exportată este de doar 8% din producția mondială totală, aceasta va afecta cererea și implicit va genera efecte economice și sociale”, a transmis specialistul, într-o scurtă analiză.

În mod tradițional, șocurile aprovizionării cu petrol au apărut din cauza Războiului de Iom Kipur dintre țările Arabe și Israel (1973, 1979) sau din cauza conflictului militar din 1990 care a dus la distrugerea instalațiilor de producție a petrolului la invazia Kuweitului de către Irak.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *