Până în prezent, statul român a plătit despăgubiri de 16,8 milioane de euro foștilor deținuți, conform declarațiilor lui Dan Halchin, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). Halchin a subliniat că această sumă este mai mică decât se vehiculase, deși 4.300 de foste persoane private de libertate, raportat la un total de 160.000, au câștigat despăgubiri în medie de 4.000 – 5.000 de euro, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Procentul cauzelor câștigate la CEDO este estimat la 2-3%.

În ultimii 15 ani, în sistemul penitenciar au fost deţinute 160.000 de persoane private de libertate. Dintre acestea, în ultimii 15 ani, au câştigat la CEDO despăgubiri în media sumei de 4.000 – 5.000 de euro 4.300 de foste persoane private de libertate, 4.300 raportat la 160.000, iar suma totală pe care statul român a plătit-o, până în acest moment, din evidenţele pe care le are Administraţia Naţională a Penitenciarelor la dispoziţie, este de 16,8 milioane de euro.

Procentul cauzelor câştigate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) este în marja 2 – 3%. Dacă vom caza 100 de persoane, în orice infrastructură, fie ea şi de tip hotelier, vă garantez că în 15 ani vor fi două-trei plângeri sau reclamaţii. S-a vehiculat de foarte multe ori că statul român plăteşte sute de milioane de euro, ceea ce nu este adevărat”, a declarat Dan Halchin, la prezentarea bilanţului activităţii ANP în 2023.

Halchin a mai explicat că s-au luat măsuri pentru a reduce supraaglomerarea din sistemul penitenciar, precum transferul persoanelor private de libertate și dezvoltarea fizică a acestui sistem. În 2023, au fost date în folosință 1.282 de noi locuri, iar se află în lucru mai multe proiecte de dezvoltare a infrastructurii penitenciarelor, transmite B1TV.

Condiţiile din sistemul penitenciar românesc nu sunt nici pe departe aşa cum sunt clamate sau blamate de unele persoane care se află în anvergura unui proces penal sau a altuia. Se poate trage concluzia că, în ipoteza în care condiţiile de detenţie ar fi fost necorespunzătoare sau dacă noi am fi făcut ceva incorect în sistemul penitenciar, instanţele internaţionale din ţările cu care cooperăm n-ar fi luat decizia repatrierii unui număr atât de semnificativ de persoane care să-şi execute pedeapsa în România”, a mai declarat Dan Halchin, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

De asemenea, directorul general ANP a subliniat că în ultimul an au fost repatriați aproximativ 1.000 de fugari, iar condițiile din sistemul penitenciar românesc nu sunt atât de precare pe cât sunt prezentate de unele persoane implicate în procese penale. El a argumentat acest lucru prin faptul că instanțele internaționale nu ar fi luat decizia repatrierii unui număr semnificativ de persoane pentru a-și executa pedeapsa în România în cazul în care condițiile de detenție ar fi fost necorespunzătoare sau dacă sistemul penitenciar ar fi fost gestionat incorect.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *