Guvernul României a adoptat proiectul de lege privind pensiile
Guvernul României a adoptat proiectul de lege privind pensiile

Guvernul României a adoptat proiectul de lege privind pensiile din sistemul public. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că proiectul a fost adoptat și va fi trimis în parlament. În urma unei ședințe tensionate, în care inițial s-a decis suspendarea ședinței, proiectul de lege a fost avizat.

Premierul Ciolacu a declarat că legea pensiilor a fost adoptată și că nu există refuz atunci când vine vorba de pensionari. El a afirmat că guvernul va face dreptate pensionarilor și a subliniat că în 2024 vor fi două creșteri de pensii, una la 1 ianuarie prin indexare și alta la 1 septembrie prin recalculare.

Legea pensiilor a fost adoptată! Nu există ”nu vreau” sau ”nu pot” atunci când vine vorba de pensionari. Acest Guvern le va face dreptate!”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, inițial a refuzat să avizeze proiectul, argumentând că nu există bani pentru majorările de pensii prevăzute de acesta. Avizul Ministerului de Finanțe a atras atenția că intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor face ca încadrarea într-o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar să nu mai fie posibilă, necesitând măsuri suplimentare de creștere a veniturilor, inclusiv a taxării mediului de afaceri și a populației.

Ministerul de Finanțe, condus de Marcel Boloș, a avertizat în avizul favorabil dat la legea pensiilor, că „impactul suplimentar generat de intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor încadrarea într-o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar nu mai este posibilă fiind necesare măsuri suplimentare de creştere a veniturilor, respectiv de creştere a taxarii mediului de afaceri și a populației”, transmite B1TV.

Două măriri de pensii în 2024

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi două creșteri de pensii, una de la 1 ianuarie 2024, prin indexare, respectiv o alta de la 1 septembrie prin recalculare.

Astăzi avem pe masa Guvernului proiectul noii legi a pensiilor din sistemul public. Este una dintre cele mai importante legi din acest mandat, care aduce două majorări de pensii în anul 2024. Prima va fi la 1 ianuarie, când va fi indexat punctul de pensie, cum prevede legea. A doua va veni la 1 septembrie, când majoritatea pensiilor vor crește prin recalculare, reparând nedreptăți majore”, a declarat Marcel Ciolacu, înaintea ședinței de Guvern.

Premierul promite că inechitățile din sistem „vor fi eliminate”.

Vor fi eliminate toate inechitățile din sistemul public de pensii, atât cele dintre femei și bărbați, dar și cele dintre persoanele pensionate în baza unor legi diferite. Mai mult, prin aprobarea acestei legi, vom elimina pragul de 9,4% din PIB introdus de cei care doreau blocarea creșterii pensiilor până în anul 2070. Am parcurs și avizul Ministerului de Finanțe și categoric în anul 2024 nu va fi nicio mărire de impozite în România”.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *