Nicolae Ciucă sugerează că guvernarea se îndreaptă spre revizuirea și implementarea unei serii de măsuri fiscale noi. Din discuțiile cu premierul Marcel Ciolacu reiese o conștientizare comună în ceea ce privește insuficiența actuală a cotei unice de impozitare în a-și atinge scopurile propuse, a declarat președintele PNL, Nicolae Ciucă.

Colectările bugetare care depășesc așteptările pentru primele două luni ale anului par să ofere o oportunitate pentru a consolida strategiile fiscale pe termen lung. Ciucă subliniază importanța stabilității și predictibilității legislației fiscale pentru mediul de afaceri și pentru administrația statului, subliniind că schimbările frecvente și lipsa de claritate pot fi contraproductive.

Pe primele două luni ale anului, colectarea a depășit ce era planificat. În ianuarie a fost cu puțin peste două miliarde, și la fel se va întâmpla și în februarie, lună care era mai dificil de gestionat, pentru că nu exista termenul pentru plata anumitor măsuri fiscale.

Strategia PNL e o legislație clară și predictibilă. Nu putem să cârpim de fiecare dată cu măsuri în funcție de cum evoluează situația. Și mediul de afaceri și noi, ca gestionari ai bugetului statului, trebuie să avem o legislație fiscală clară, predictibilă, care să nu se mai schimbe de la o zi la alta”, a declarat Nicolae Ciucă

Referitor la posibilele revizuiri ale sistemului fiscal, în special la cota unică de impozitare, Ciucă a menționat că PNL este interesat de sprijinirea clasei de mijloc și a mediului de afaceri. Se prefigurează astfel un posibil pachet fiscal care să reflecte această orientare.

PNL se adresează în mai ales clasei de mijloc, mediului de afaceri, capitalului românesc. Vom veni cu un pachet fiscal în acest sens, am venit deja cu măsuri și cu premierul Ciolacu angajăm discuții pe ce înseamnă cota unică și amândoi suntem de acord că momentan cota unică nu și-a atins potențialul” a mai spus Ciucă.

Totuși, pare să existe un oarecare dezacord în coaliția de guvernare cu privire la cota unică versus impozitul progresiv. În timp ce PNL favorizează menținerea cotei unice, PSD este deschis către adoptarea unui sistem de impozitare progresiv. Ciucă a recunoscut că pentru un astfel de sistem sunt necesare o digitalizare și o gestiune eficientă a veniturilor la nivel individual, procese care necesită timp pentru implementare.

Discuțiile din coaliție lasă de înțeles că ambele partide sunt deschise la negocieri și la găsirea unui teren comun pentru a menține coeziunea guvernamentală și pentru a avansa reformele fiscale în binele economiei. În aceasta dinamica, orice măsuri noi vor fi probabil gândite astfel încât să nu pună în pericol echilibrul coaliției.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *