Clotilde

Clotilde Armand recunoaște că Egis a făcut consultanța din scandalul „copiilor albaștri”. Se dezvinovățește folosind statistici din secolul trecut! Clotilde Marie Brigitte Armand Moroianu a schimbat placa! Recunoaște că Egis România a semnat contractele din scandalul „copiilor albaștri”. Cu toate acestea, femeia a împuternicit firma Milcev Burbea să transmită un drept la replică.

Sunt invocate aspecte legate de viața particulară a persoanei deși materialul prezintă aspecte legate de bani publici și afaceri cu statul. Prezentăm și analizăm poziția doamnei Clotilde Armand.

Clotilde ne dă dreptate

Clotilde Armand: În luna octombrie 2016 a fost lansat proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” derulat în localitățile selectate ca vulnerabile la poluarea cu nutrienți, proiectul fiind finanțat de Banca Mondială”

Lumea Politică: Exact asta am zis și noi!

Clotilde Armand recunoaște că a fost directorul Egis în perioada negocierilor

Clotilde Armand: În perioada în care am fost director la Egis România S.A., contrar celor afirmate de dumneavoastră, societatea nu a realizat activitate de consultanță pentru o serie de primării privind proiectul „Control Integrat al Poluării cu Nutrienți”. Contractele cu primăriile s-au derulat ulterior plecării mele de la Egis România. Perioada în care am fost director al Egis România a fost septembrie 2013 – martie 2017, iar contractele au fost semnate ulterior și nu de mine.

Lumea Politică: Practic, Clotilde Armand recunoaște că Egis a făcut contractele. Inițial femeia declarase la B1 TV faptul că este o confuzie a firmelor, că sunt mai multe cu același nume. Proiectul a fost lansat în octombrie 2016. Clotilde era director Egis România. Primul contract  cu o primărie s-a semnat în iulie 2017. Este greu de crezut că vreme de șapte luni cu Armand directoare nu s-a negociat cu primăriile. Oricum, din martie 2017 până în iunie 2019, Clotilde Armand a fost director de dezvoltare pentru Europa la Egis. Practic a fost avansată și răspundea și de filiala română a firmei.

clotilde cv 1

Clotilde invocă neclarități de exprimare

Clotilde Armand: Cei peste 28 de milioane de lei vor fi primiți de primăriile care au depus proiecte pentru această finanțare de la Ministerul Mediului și nu de către Egis România așa cum în mod neadevărat s-a precizat.

Lumea Politică: În articolul nostru se spune clar în limba română: „Un număr de 19 primării au decis să lase oamenii de la Egis să le facă actele pentru a primi 1,5 milioane de lei din banii pe care Ministerul Mediului îi luase de la Banca Mondială. Dacă cele 19 primării ar fi obținut finanțările s-ar fi plătit 28 de milioane de lei. Obiectul era reprezentat de construirea unor platforme de depozitare a gunoiului.

Despre OMS și Ministerul Sănătății

Clotilde Armand: Printre efectele nocive ale excesului de nitrați cauzat de deversările de nutrienți în apele subterane se numără și cianoza infantilă, cunoscută la momentul respectiv sub denumirea de „boala copilului albastru”. Boala nu a fost eradicată, ci i s-a schimbat doar numele, și nu de către Organizația Mondială a Sănătății, ci de Ministerul Sănătății din România. Boala nou-născutului albastru, cunoscută drept cianoză infantilă se regăsește mai nou în nomenclatorul MS la rubrica „alte methemoglobienemii”.

Lumea Politică: Clotilde are dreptate. Avem un răspuns oficial scris de la Institutul de Sănătate Publică în care se spune că termenul nu se mai utilizează. Doar verbal am aflat de modificarea de la OMS. Acest lucru nu schimbă cu nimic datele problemei. Termenul nu mai există. Clotilde recunoaște practic faptul că termenul nu se mai utilizează în România.

Clotilde susține afirmațiile cu o statistică din secolul trecut

Clotilde Armand: Potrivit Ministerului Mediului, în perioada 1997 – 2005 s-au înregistrat la nivel național 3314 cazuri de cianoză infantilă la copii sub 1 an, cu o rată medie anuală de 368 de cazuri. În anul 2006 s-au înregistrat 228 de cazuri, în 26 de județe, din care 3 s-au soldat cu un deces”. Așadar boala există în continuare, doar numele acesteia s-a modificat.

raspuns INS

Lumea Politică: În general, în limba română, pentru evenimente din trecut folosim timpul trecut. Clotilde vine cu date din secolul trecut și se oprește cu statistica în 2006, cu un deceniu înainte de lansarea proiectului de către Ministerul Mediului. Lumea Politică a prezentat datele actualizate așa cum le-a primit de la Institutul Național de Sănătate Publică. Atunci când Egis întocmea actele și abera despre „boala nou născutului cu pielea albastră” în România au fost înregistrate 16 cazuri. Sub 0,4 pe județ. Noi am calculat o incidență de 0,0083% în 2017 după datele puse la dispoziție de INS. Practic, Egis a scris proiecte pentru 19 primării în anul în care în toată România s-au înregistrat numai 16 cazuri.

 

Lăsăm spre lecturare întregul demers juridic al doamnei Armand. Pentru clarificări, sugestii și reclamații o invităm și pe această cale la o dezbatere live organizată de Lumea Politică.

200918.Notificare_Lumeapolitica.ro(Drept la replica).ac

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *