Coronavirusul va intra în România, spune fostul ministru al sănătății Sorina Pintea. „Este o chestiune de zile”
Coronavirusul va intra în România, spune fostul ministru al sănătății Sorina Pintea. „Este o chestiune de zile”

Coronavirusul va intra în România și este doar „o chestiune de zile” până ce se vor înregistra primele cazuri la noi. O spune chiar fostul ministru al sănătății, Sorina Pintea, care a nominalizat și județul cu cele mai mari riscuri pentru infectarea cu virusul ucigaș. Este chiar regiunea unde s-a retras ea după ce PNL a preluat guvernarea, în toamna lui 2019.

Coronavirusul va intra în România posibil prin Maramureș, care va fi unul dintre județele cele mai expuse, a explicat Sorina Pintea la PsNews.

„În zona Lombardia, Veneto, trăiesc aproximativ 8.000 de persoane din orașul Borșa, județul Maramureș, care deja au început să vină acasă. Cred că este nevoie de multă precauție. De multă conștiință. Cei care au intrat în Maramureș nu au declarat că au venit din regiunile respective, dar ei sunt acasă acum și știu vecinii lor unde locuiesc”, spune Sorina Pintea.

Sorina Pintea a atras atenția că spălatul pe mâini este cel mai eficient mod de a ne apăra, adăugând că cei care vor fi primii expuși infecției cu coronavirus vor fi bolnavii cronici cu multiple comorbidități și imunodepresivii.

Însă, nu suntem pregătiți pentru epidemie, spune fostul ministru al sănătății

„Este o mare provocare și o chestiune de zile până când coronavirusul va ajunge în țară. Descoperindu-se primele cazuri în Italia, nu putem scăpa. Maramureșul va fi unul dintre județele cele mai expuse. (…)

Eu nu cred că suntem foarte pregătiți, având în vedere că autoritățile italiene au instituit încă de acum 2 luni controale la frontieră și totuși nu au scăpat. Pe de altă parte, materialele de protecție pe care ar trebui să le aibă fiecare spital, lipsesc de pe piață, iar când le găsești, le găsești la niște prețuri exorbitante.

Respectiv, o mască de la 0,18 lei, sumă cu care am achiziționat în luna ianuarie, a ajuns la 1,35 lei astăzi și am mai cerut oferte la 2,5 lei. Va fi o problemă mare.

O a cincea persoană a murit din cauza coronavirusului în Italia, cel mai mare focar după Asia, relatează Reuters. Autoritățile din Italia au luat măsuri dure în ultimele 48 de ore pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Astfel, în unele orașe au fost închise restaurantele, școlile și cafenelele, meciurile de fotbal s-ar putea juca fără spectatori, iar celebrul Carnaval de la Veneția a fost anulat.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *