Ministerul Apărării Naționale a semnat miercuri, 10 iulie, un contract cu firma sud-coreeană Hanwha Aerospace pentru achiziționarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 „Thunder” și 36 de vehicule de realimentare cu muniție K10. Valoarea contractului se ridică la aproximativ un miliard de dolari.

Jaeil Son, președinte și CEO al Hanwha Aerospace, a subliniat importanța acordului pentru achiziția de armament: „Aceasta este o înțelegere remarcabilă care poate consolida și mai mult parteneriatul strategic dintre cele două țări. Acest contract implică nu numai vehicule de artilerie, ci și vehicule de sprijin și muniție, demonstrând capacitatea Hanwha Aerospace de a furniza un pachet complet de soluții avansate de apărare”, transmite B1TV.

Conform contractului, livrările vor începe până la începutul anului 2027 și se vor desfășura pe parcursul a cinci ani. Un aspect important al acordului este că majoritatea vehiculelor vor fi fabricate în România, implicând furnizori locali, arată sursele citate.

Peter Bae, vicepreședinte al Hanwha Aerospace Europe, a evidențiat beneficiile pentru industria de apărare românească: „Hanwha Aerospace este hotărâtă să maximizeze beneficiile pentru industria de apărare din România prin diverse tipuri de programe de localizare industrială.” El a adăugat că „România ar deveni un hub pentru divizia de sisteme terestre ale Hanwha Aerospace în Europa.”

Contractul plasează România printre statele avansate în utilizarea acestor sisteme de apărare, fiind a 10-a țară la nivel global și a 6-a din NATO care va opera obuziere K9.

În plus, Hanwha Aerospace propune și Mașina de Luptă a Infanteriei Redback pentru programul de modernizare al României, un vehicul care a fost deja selectat de Australia pentru propria sa modernizare militară.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *