Rețelele sociale se dovedesc fatale pentru armata lui Putin, pentru că nevoia soldaților ruși de a se expune pe TikTok sau Instagram îi face să fie descoperiți de tirul ucrainenilor, explică experții militari. Atacul asupra unei baze militare din regiunea Donețk s-a bazat pe asemenea informații.

Experții sunt de părere că utilizarea în scop personal a smartphone-urilor de către soldații ruși a ajutat forțele ucrainene să execute atacuri devastatoare cu rachete în locurile în care erau staționate trupele ruse, pentru că dispozitivele le arătau locația în timp real pe hartă.

Când un soldat își deschide telefonul mobil, este ca și cum ar aprinde o țigară când este de gardă. Dintr-o dată soldații sunt imediat vizibili în rețea și, de asemenea, ei îi fac inamicului favoarea de a-și prezenta locația, oferind coordonatele GPS exacte. Dacă ești un comandant ucrainean și te uiți la o hartă tactică live pe o tabletă, observi ceea ce crezi că este un depozit de muniție – când ai de fapt o grămadă de soldați ruși singuri și nefericiți care încep să sune acasă. Ei devin ținte active, în timp real, pe tableta ta. În acest moment știi unde să-ți concentrezi artileria și rachetele, așa că ataci cu ceea ce ai la dispoziție”, susține Tim Blackmore, profesor la Faculty of Information & Media Studies de la University of Western Ontario din Canada, potrivit B1TV.

Chiar în noaptea de Revelion, forțele Ucrainei au lansat un bombardament asupra unei baze militare rusești din Makiivka ocupată în regiunea Donețk, în urma căruia 400 de militari ruși ar fi fost uciși și alți 300 răniți.

StratCom a publicat o înregistrare video de la fața locului. Aceasta arată că sediul în care s-ar fi aflat rușii mobilizați a fost complet distrus.

Comandantul serviciilor de informații militare pentru Ucraina a confirmat, de asemenea, că loviturile cu rachete ale forțelor ucrainene împotriva pozițiilor inamice au exploatat semnalele telefoanelor mobile pentru a amplifica daunele pe care le-au provocat țintelor lor.

Armata rusă a recunoscut problema și a dat vina pe telefoanele mobile pentru atacul din Makiivka. Moscova a declarat că acum este evident că principala cauză a ceea ce s-a întâmplat a inclus utilizarea pe scară largă a telefoanelor mobile personale care au fost interceptate de ucraineni. Declarația rușilor a precizat că datele de pe telefoanele mobile au permis Ucrainei să identifice coordonatele personalului militar rus pentru a lansa rachetele.

Soldații ruși au găsit frecvent modalități de a nu respecta ordinele primite de la comandanții lor. Potrivit unei analize a apelurilor făcute de ruși, aceștia au confiscat telefoane de la militari și civili ucraineni, inclusiv de la cei pe care i-au ucis, și le-au folosit telefoanele pentru a suna acasă în Rusia. De asemenea, mulți dintre ei au fost localizați de ucraineni după ce au postat poze și filme pe Instagram, TikTok, Snapchat și alte rețele de socializare online.

Actualii și foștii oficiali militari americani cred că, la începutul conflictului, chiar unii generali ruși au vorbit folosind telefoane și radiouri necriptate. Acest lucru a permis ucrainenilor să urmărească și să elimine cel puțin un general și ajutoarele sale în urma unui apel interceptat.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *