Numărul secretarilor de stat din România s-a dublat numai din 2019
Numărul secretarilor de stat din România s-a dublat numai din 2019

Numărul secretarilor de stat din România s-a dublat numai din 2019 încoace, iar țara noastră a ajuns „campioană” la capitolul angajaților la stat printre celelalte țări din UE. Acum numărul acestora aproape îl egalează pe cel a senatorilor și deputaților. Iată care este distribuția posturilor de secretar de stat, în condițiile în care Guvernul încearcă prin hotărâre reducerea cheltuielilor bugetare pentru alinierea la cerințele din PNRR.

În 2019, în timpul guvernului condus de Ludovic Orban, numărul secretarilor de stat era de 139, iar în 2021 numărul lor acestora era de 134. În 2022 erau 303 secretari de stat, iar în prezent nu mai puțin de 68 dintre aceștia se află doar în Ministerele subordonate Guvernului. Cu alte cuvinte, numărul acestora se îndreaptă spre paritate cu numărul senatorilor și deputaților din România, respectiv 343 de senatori și deputați, transmite PsNews.

Care sunt instituțiile din România cu cei mai mulți secretari de stat

În prezent, cei mai mulți secretari de stat îi găsim la Ministerul Apărării Naționale – nu mai puțin de 7 secretari de stat. Pe locul doi vin Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Finanțelor, Ministerul Transporturilor și Ministerul Fondurilor Europene. Fiecare dintre aceste instituții au 6 secretari de stat.

Pe locul al treilea se află Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministerul Educației și Cercetării. Aici găsim câte 5 secretari de stat. La polul opus se află Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Ministerul Culturii. Aici găsim doar 2 secretari de stat.

Restul ministerelor au între 3 și 4 secretari de stat. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse are 4 secretari de stat. Tot 4 secretari de stat găsim și la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Pe de altă parte, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Energiei și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale au fiecare câte 3 secretari de stat.

Dacă luăm în calcul faptul că fiecare secretar de stat, la rândul său ajunge să aibă câțiva consilieri, atunci ajungem la ordinul sutelor de angajați care gravitează doar în jurul zecilor de secretari de stat. Nu este de mirare că unele ministere precum Transporturile au aproximativ 30.000 de angajați, potrivit datelor oficiale.

„Reconversie profesională”

Liberalii și social-democrații par a fi conștienți de problema numărului exagerat de mare de secretari de stat. În contextul în care este necesară reducerea cheltuielilor bugetare, Guvernul ia în calcul reducerea numărului de secretari de stat, iar această problemă ar putea fi pusă pe tapet chiar la rotativa guvernamentală. Reducerea numărului de secretari de stat și a aparatului birocratic adiacent, compus din consilierii lor, ar putea genera economii importante la bugetul de stat. Cu toate acestea, coaliția de guvernare nu a generat momentan un document care să evalueze impactul acestor reduceri în aparatul de stat, însă e posibil ca un studiu de genul acesta să fie făcut public până la rotativă.

Pe de altă parte, reducerea numărului de secretari de stat este posibil să nu se traducă direct în concedieri. Atât PNL, cât și PSD au promis că nu se vor face disponibilizări. Recent, chiar premierul Nicolae Ciucă a spus răspicat că nu vom avea parte de concedieri. Asta înseamnă că vom asista cel mai probabil la un fel de reconversie profesională. Cu alte cuvinte, secretarii de stat și staff-ul lor vor fi redirecționați către instituțiile în care este nevoie de personal, în limita abilităților acestora. De pildă, instituțiile care lucrează cu fonduri europene se confruntă cu o lipsă de personal. În trecut România a avut probleme în absorbția fondurilor europene, iar o suplimentare a angajaților în această zonă ar fi benefică.

În final, reducerea numărului de secretari de stat și, implicit a consilierilor care activează în cadrul birourilor acestora, reprezintă o prioritate pentru actuala coaliție de guvernare, în contextul în care numărul acestora a crescut în mod constant în ultimii ani.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *