Decesele COVID în Europa și Asia centrală ar putea să crească cu încă 500.000 de persoane, până la data de 1 februarie 2022, prognozează un reprezentant al OMS.

Europa și Asia Centrală sunt din nou epicentrul pandemiei iar asta duce, invariabil, la noi decese, consideră directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Hans Kluge.

Numărul de cazuri noi din regiune, a crescut pentru că rata de vaccinare este una scăzută și pentru că măsurile sanitare nu sunt suficiente, explică reprezentantul OMS, citat de Euronews și B1TV.

În Europa și în Asia Centrală au fost înregistrate 59% din îmbolnăvirile de pe glob, respectiv 48% dintre decese.

Venirea sezonului de iarnă, când oamenii se adună în spații închise, faptul că lumea nu prea mai folosește masca și răspândirea variantei Delta au contribuit, de asemenea, la creșterea numărului de îmbolnăviri.

Decesele COVID în Europa. În regiune au fost administrate în jur de un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19, însă doar circa 47% dintre locuitori au fost vaccinați cu schema completă.

Deși în opt țări din regiune a fost vaccinată 70% din populație, rata totală a rămas mult sub 10%, spune dr. Hans Kluge, care a subliniat importanța măsurilor preventive, cum este portul măștii.

Dacă 95% dintre persoanele din Europa și Asia Centrală ar purta mască, mai spune el, ar putea fi salvate până la 188.000 de vieți din cele 500.000 de decese care ar putea înregistrate până în februarie 2022.

Dr. Hans Kluge a apărat și conceptul certificatului verde, despre care spune că este „un instrument pentru libertatea individuală”, nu ceva care restricționează libertatea.

„Transmiterea este ridicată în multe țări din regiunea europeană… nu numai într-o țară”, a declarat și dr. Catherine Smallwood, din echipa OMS pentru urgențe.

„Desigur, Europa este un continent puternic interconectat, poate mai mult decât alte regiuni, iar acesta ar putea fi de asemenea un factor în felul în care evoluează pandemia”, a continuat ea.

În România, joi, la cel mai recent bilanț, autoritățile au raportat încă 489 de decese COVID-19 pe un interval de 24 de ore, însă 55 dintre acestea s-au produs anterior intervalului de referință. La nivel național au fost vaccinate cu măcar o doză mai bine de 7,91 milioane de persoane.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *