Raed Arafat ar putea deveni istorie. Alianța PSD – PNL este pe cale să cadă de acord cu privire la implicarea lui Raed Arafat în criza sanitară. Posibilul Ministru al Sănătății a nuanțat prima opinie despre menținerea șefului DSU în structurile care gestionează pandemia. Prezent la emisiunea „Dosar de Politician” de la B1 TV, Rafila a lăsat să se înțeleagă faptul că Arafat nu mai este dorit.
Jurnalistul Mihai Belu i-a cerut lui Alexandru Rafila să își spună poziția cu privire la menținerea lui Raed Arafat în conducerea sistemului de sănătate. Social-democratul a răspuns diplomatic, dar a dat de înțeles că zilele lui Arafat sunt numărate.
„Dânsul își face bine treaba în calitate de coordonator al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU). Este însă un lucru pe care trebuie să-l discutăm și să-l spunem foarte clar: dacă Ministerul Sănătății are responsabilitate pe sectorul de sănătate, deciziile trebuie să le ia Ministerul Sănătății, nu altă structură guvernamentală”, a declarat Alexandru Rafila la B1TV despre Raed Arafat.
Practic, Alexandru Rafila a evitat să vorbească despre o demitere a lui Arafat. Cu toate acestea, el a lăsat să se înțeleagă faptul că implicarea lui Arafat în gestionarea pandemiei va fi limitată.
El a accentuat mai mult poziția vorbind despre haosul din sistemul sanitar. Rafila este de părere că Departamentul pentru Situații de Urgență nu trebuie să aibă nicio implicare în strategia de sănătate publică. „Faptul că la Ministerul Sănătății a fost un haos nemaipomenit în ultimele 9-10 luni a permis această bicefalie. Chiar multicefalie în ceea ce privește sectorul de sănătate. E clar că DSU are o contribuție esențială la transport, coordonarea intervenției. Sstrategia de sănătate publică trebuie făcută de Ministerul Sănătății, pentru că acolo există responsabilitatea. Nu poate altcineva să-ți facă strategia și tu să fii responsabil” a mai declarat Rafila.
Raed Arafat a fost contestat în numeroase rânduri. După momentul 2012 când oamenii au ieșit în stradă pentru a împiedica demiterea sa, Raed Arafat a fost considerat vinovat de opinia publică pentru mai multe tragedii care s-au petrecut în România.
Raed Arafat – controverse
- Accidentul aviatic din Munții Apuseni din 2014 a arătat faptul că sistemul de localizare nu permite intervențiile de urgență.
- Un alt accident aviatic a avut loc pe Lacul Sutghiol tot în 2014. Atunci au existat acuzații grave din partea Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare. Această structură nu a fost anunțată de SMURD cu privire la incident și nu a putut să intervină.
- În 2019, la Caracal, o fetiță este răpită, reușește să sune la 112. Poliția ajunge abia după 19 ore de la apelul victimei. Ies la iveală mai multe disfuncționalități ale sistemului. Arafat este considerat de public principal vinovat.
- În 2020, Raed Arafat polarizează principalele critici referitoare la gestionarea pandemiei. Deciziile controversate (acces liber la centrele comerciale dar interzis la biserici, închiderea magazinelor noaptea, etc) sunt considerate a fi opera sa.
- Mai multe acuzații cu privire la achiziții efectuate de structurile conduse de Raed Arafat au fost formulate în spațiul public dar nu a existat nicio anchetă oficială care să-l incrimineze pe medic.