Dominic Fritz consideră măsurile de economie bugetară promovate de premierul Ciucă drept „o aberație totală” și „o idioțenie”. Primarul Timișoarei consideră că economia trebuie să înceapă de la tăierea pensiilor speciale și reducerea aparatului funcționăresc cel mai vast din Europa.

Dominic Fritz a explicat de ce Guvernul nu va face niciun fel de economie la bugetul țării dacă obligă administrațiile locale să reducă din propriile cheltuieli. De asemenea, nici interdicția privind angajările la stat nu ajută, ba dimpotrivă.

Unde s-a mai văzut țară cu 200 de secretari de stat?” a spus Dominic Fritz într-o emisiune B1TV.

Primarul din Timișoara a explicat ca interzicerea angajărilor la stat este de fapt o contramăsură: „E o aberație totală, aș spune o idioțenie, pentru că bugetul de stat nu are nicio legătură cu bugetul orașelor. Nouă oricum, prin lege, nu doar că ne sunt plafonate posturile, adică nu putem să angajăm cum vrem, ci avem un număr maxim de posturi mereu, bugetele noastre se alcătuiesc din veniturile noastre. Eu nu pot să cheltuiesc niciun leu în plus față de ce încasez prin taxe și impozite atât locale, cât și prin impozitele pe venit ale celor care lucrează în Timișoara. Nu pot să mă îndatorez cum o face Guvernul dacă nu mi se închide bugetul. Și a cum vine Guvernul și-mi spune că nu mai am voie să fac angajări. Asta înseamnă că dacă-mi pleacă mâine un arhitect, se pensionează sau merge în concediu de maternitate, nu pot să-l înlocuiesc și cetățenii așteaptă și mai mult pentru o autorizație de construcție”.

Referitor la faptul că în administrația locală s-ar face prea multe angajări, și multe pe pile, Fritz a susținut că ponderea acestora din toate angajările la stat e doar de 22%. În plus, numărul angajărilor în administrația locală a scăzut față de anul trecut „tocmai că din banii noștri trebuie să facem aceste cheltuieli”.

„Economia pentru bugetul de stat e zero! Că dacă eu fac economie într-un capitol bugetar. de exemplu. la salarii, pot să cheltuiesc banii ăștia altundeva, adică nu mi se reduc veniturile. Iar dacă ar fi cazul să mi se reducă veniturile pentru că… nu știu… economia merge mai slab sau nu mai avem așa multe încasări la nivel local, atunci e tot treaba mea de primar și al Consiliul Local să decidem unde facem economii, nu să ne impună Guvernul că, de exemplu, la capitolul bunuri și servicii să tăiem 10%. E atât de arbitrar și lipsit de sens, că e revoltător și doar arată lipsa de strategie și măsura de haos ce guvernează la București. (…)

Noi oricum cheltuim toți banii pe care-i încasăm. Dacă Guvernul îmi impune să fac o reducere într-un anumit capitol bugetar, tot ce fac e să mut banii într-un alt capitol și-i cheltuiesc pentru altceva. Oricum o să cheltuiesc toți banii pe cere o să-i încasez anul acesta, n-o să-i dau înapoi la Guvern. (…) Cu ce-l ajută pe Guvern? Că banii tot la mine rămân, economia rămâne la mine și-o mut în alt capitol bugetar, nu câștigă Guvernul absolut nimic”, a mai spus primarul USR din Timișoara.

Dominic Fritz a acuzat apoi Guvernul că vrea doar să arunce responsabilitatea pe alții și să stârnească haosul, ca nimeni să nu mai stie cine e, de fapt, de vină pentru această situație și ce trebuie făcut.

E o încercare de a răspândi responsabilitatea cumva peste tot, că peste tot se angajează și peste tot trebuie să se strângă cureaua. Nu! Guvernul, dacă are o problemă cu bugetul de stat, trebuie să strângă cureaua și să ia decizii foarte, foarte dificile: trebuie să reducă numărul de angajați, numărul de secretari de stat. Unde s-a mai văzut țară cu 200 de secretari de stat? Da, trebuie să reducă pensiile speciale! Vorbim de niște discuții de fațadă prin care se încearcă să se creeze un haos”, a concluzionat Dominic Fritz.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *