Emmanuel Macron vine în România marți, pentru a vizita militarii francezi
Emmanuel Macron vine în România marți, pentru a vizita militarii francezi

Emmanuel Macron vine în România marți, pentru a vizita militarii francezi staționați la Baza Mihail Kogălniceanu de la Constanța. Aceasta este prima oprire din turneul început de președintele Franței prin țările din Europa, de la începutul războiului din Ucraina.

Macron va vizita și Republica Moldova și este posibil să meargă și la Kiev, relatează AFP, transmite Digi24.

Foarte aşteptată de săptămâni întregi, vizita lui Macron în Ucraina ar putea avea loc în curând în compania cancelarului german, Olaf Scholz, şi a premierului italian, Mario Draghi, potrivit presei de la Berlin şi Roma. Informaţia nu a fost confirmată de Palatul Elysee, care a precizat că „nimic nu a fost stabilit” până în prezent.

Franţa deţine până la 30 iunie preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene.

Emmanuel Macron, însoţit de miniştrii de externe, Catherine Colonna, şi al apărării, Sebastien Lecornu, va ajunge spre seară la baza Mihail Kogălcineanu, lângă Constanţa.

După ce va fi întâmpinat de premierul român, Nicolae Ciucă, şeful statului francez va discuta cu forţele misiunii Aigle, lansată în cadrul întăririi de către NATO a „poziţiei sale de descurajare şi defensive pe flancul său estic al Europei”.

Țară-cadru în această operaţiune, Franţa desfăşoară 500 de militari, dintre care 350 din armata terestră, din diferite unităţi. Aceştia formează Batalionul „vârf de lance” („Spearhead Battalion”) împreună cu 300 de soldaţi belgieni care vor fi înlocuiţi de olandezi în lunile următoare.

Miercuri dimineaţă, i se va alătura la baza NATO preşedintele României, Klaus Iohannis, după care Emmanuel Macron va exprima „un mesaj foarte clar al angajamentului nostru faţă de aliaţii din NATO şi partenerii europeni”. Franţa a instalat recent acolo un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie.

Această misiune va continua să crească în putere cu un total de 1.000 de militari şi întăriri cu tancuri Leclerc până la sfârşitul anului.

Mâine, la prânz, Emmanuel Macron va fi primit la Chişinău de preşedinta Maia Sandu, cu care a dezvoltat „o relaţie de încredere” după ce a primit-o de trei ori la Paris din februarie 2021.

Primul preşedinte francez care vizitează această ţară de la Jacques Chirac în 1998, Emmanuel Macron va exprima „sprijinul (Franţei) în cel mai direct mod posibil” pentru țara afectată în mod deosebit de invazia rusă a Ucrainei, cu care are o frontieră comună.

Franţa ajută financiar şi material Republica Moldova, care dă dovadă de o „solidaritate excepţională” în primirea refugiaţilor ucraineni: peste 480.000 au trecut frontiera acolo şi 80.000 sunt în continuare prezenţi.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.