Focuri de armă s-au auzit duminică seară în nordul provinciei Kosovo iar tensiuni între sârbi și forțele locale de poliție au dus la închiderea a două puncte de trecere a frontierei. Nemulțumirile au pornit după ce Guvernul din Kosovo le-a impus etnicilor sârbi din nord, care folosesc documente și plăcuțe de înmatriculare sârbești și nu recunosc statutul independent al Kosovo, să le schimbe, inclusiv cu plăcuțe de înmatriculare din Kosovo. Măsura urma să fie aplicată de la 1 august, dar a fost amânată pentru 1 septembrie.

Poliția din Kosovo a anunțat duminică seară că a închis două puncte de trecere a frontierei în nordul instabil al țării, după ce sârbii locali au blocat mai multe drumuri și au tras înspre poliție, într-un protest față de un ordin ce prevede ca plăcuțele de înmatriculare sârbe să fie schimbate cu cele kosovare în termen de două luni.

La 14 ani după ce Kosovo și-a declarat independența față de Serbia, aproximativ 50.000 de sârbi care trăiesc în nord folosesc numere de înmatriculare și documente emise de autoritățile sârbe, refuzând să recunoască instituțiile din capitala kosovară Priștina. Kosovo a fost recunoscut ca stat independent de peste 100 de țări, dar nu și de Serbia sau Rusia, relatează Reuters, preluat de Hotnews.

Guvernul prim-ministrului kosovar Albin Kurti a anunțat că va da sârbilor o perioadă de tranziție de 60 de zile, începând de la 1 august, să treacă la plăcuțe de înmatriculare kosovare, la un an după ce renunțase să le mai impună din cauza unor proteste similare.

Guvernul de la Priștina a decis de asemenea că, începând cu 1 august, toți cetățenii din Serbia care vizitează Kosovo vor trebui să obțină un document suplimentar la vamă care să le permită intrarea în țară.

O regulă similară este aplicată de autoritățile de la Belgrad pentru kosovarii care vizitează Serbia.

Protestatarii au parcat camioane pline cu pietriș și alte utilaje grele pe drumurile care duc către cele două puncte de trecere a frontierei, Jarinje și Bernjak, într-un teritoriu în care sârbii sunt majoritari.

În consecință, poliția din Kosovo a anunțat că a fost nevoită să închidă punctele de trecere a frontierei. „Facem apel la toți cetățenii să folosească alte puncte vamale”, a transmis poliția pe pagina oficială de Facebook.

Poliția a mai afirmat că au fost trase focuri de armă „în direcția unităților de poliție, dar din fericire nimeni nu a fost rănit”.

De asemenea, a mai afirmat poliția, protestatari furioși au bătut mai mulți albanezi care treceau pe drumurile care fuseseră blocate, iar unele mașini au fost atacate.

Sirenele de raid aerian au fost auzite timp de mai bine de trei ore în micul oraș Mitrovița de Nord, care e locuit în principal de sârbi.

În urmă cu un an, după ce localnicii sârbi au blocat aceleași drumuri din cauza plăcuțelor de înmatriculare, guvernul din Kosovo a desfășurat forțele speciale de poliție, iar Belgradul a trimis avioane de vânătoare în apropiere de graniță.

Tensiunile dintre cele două țări sunt acum la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, iar pacea fragilă a Kosovo este menținută de o misiune NATO ce are 3.770 de militari pe teren. Trupe italiene de menținere a păcii erau vizibile duminică în Mitrovița și în împrejurimi.

Cele două țări s-au angajat în 2013 la un dialog finanțat de Uniunea Europeană pentru a încerca să rezolve din problemele nesoluționate, dar puține progrese s-au înregistrat de atunci.

Kosovo: Air raid sirens heard along near Kosovo-Serbian border

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *