Gabriela Firea
Gabriela Firea

Gabriela Firea are activitatea Primăriei aproape blocată, după ce a aflat că nu mai pot funcționa companiile municipale pe care le crease. Procesul prin care prefectul Capitalei contesta legalitatea înființării acestora a reînceput, iar activitatea lor este suspendată de drept până la o decizie a instanței.

Constituirea multitudinii de companii municipale pe bani publici a fost contestată încă de la început, iar pe 22.11.2018, Curtea de Apel București a decis ca sunt ilegal constituite toate companiile municipale înființate de primarul general al Capitalei prin hotărâri ale Consiliului General.

Primarul general a apelat la un artificiu juridic astfel că pe 25.07.2019, Firea a trecut prin același consiliu restrângerea numărului de companii, comasarea unora și reînființarea altor entităti după aceeași structură. Prin aceste companii municipale s-au făcut cele mai mari ilegalități la Primărie și s-au drenat bani publici în folosul camarilei Gabrielei Firea, arată Ziua News.

Magistrații Curții de Apel Bucuresti au reținut, în 22.11.2018 că aceste companii municipale au fost înființate prin votul majorității simple din numărul consilierilor generali, când, conform normelor, trebuia votul a 2/3 din numărul consilierilor.

Acesta a fost principalul motiv pentru care instanța le-a declarat ilegal constituite. După mai multe jocuri politice, PSD promovează în 2019 modificări ale noului Cod Administrativ, între care și faptul că în astfel de cazuri este suficient votul majorității, fără 2/3 din numărul consilierilor (dacă ar fi rămas varianta cu 2/3, Firea nu ar fi putut întruni această majoritate prin opoziția PNL, USR etc.).

Ca atare, pe 25.07.2019, primarul general trece prin consiliu reînființarea companiilor, în număr mai mic (15 în loc de 33), comasând unele și dând atribuții sporite pentru altele, supunând din nou la vot în CGMB Hotărârile au fost aprobate de consilieri cu majoritatea simplă, conform noului Cod Administrativ, modificat de Viorica Dăncilă.

companii firea instanta

După ce guvernul Dăncilă a picat la moțiunea de cenzură a PNL și după numirea noului guvern, Ministerul Afacerilor Interne, prin Instituția Prefectului, cere instanței, Tribunalului București, secției a ÎI-a contencios administrativ și fiscal, ca să constate ilegalitatea hotărârilor de înființare a noilor companii municipale.

În consecintă, Instituția Prefectului, prin subprefect Manuela Goleac, formulează cererea la data de 12.11.2019, Miercuri, 29.01.2020, instanța admite și pune pe rol cazul, deschizând procesul la contencios în vederea stabilirii ilegalităților semnalate de Instituția Prefectului.

Numai că prin aliniatul 3 din articolul 3 al Legii 544/2004, modificat de ordonanța 57/2019, de la momentul comunicării, de când devine public cazul (publicare pe portalul Tribunalului București), „hotărârile atacate de Instituția Prefectului sunt suspendate de drept până la soluționarea cauzei.” Ceea ce înseamnă că hotărârile de înființare a companiilor sunt suspendate până când instanța va decide legalitatea sau ilegalitatea constituirii acestor companii. Practic, societățile comerciale ale Primăriei Capitalei sunt blocate.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *