Gazul românesc din Marea Neagră va fi extras începând cu acest an, o dată cu „prima moleculă” a declarat ministrul energiei, Virgil Popescu. Extracția va începe în zona de nord a litoralului, în perimetrul Aurora.
„Eu cred că vom scoate din Marea Neagră mai mult decât vom consuma noi, dar avem răgaz până în 2025, probabil, când ar putea să iasă prima moleculă din Neptun Deep. Fac o paranteză: prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră va fi scoasă anul acesta de compania Black Sea Oil and Gas, din alt perimetru, Aurora, din zona de nord a litoralului, este o descoperire mai mică, un perimetru mai mic decât Neptun Deep. Da, România este producător de gaze. Suntem printre puținii producători de gaze din Europa și până când va ieși gazul cel mult din Marea Neagră avem timp să construim mai multe centrale de energie electrică cu producție de gaze pe care le-aș vedea în interiorul arcului Carpatic pentru că zona aceea a Transilvaniei nu este una unde se produce”, a declarat ministrul Energiei, la B1TV, pornind de la situația Complexului Energetic Hunedoara.
Gazul românesc din Marea Neagră. Virgil Popescu este convins că în curând, compania Romgaz va prelua o parte din acțiunile de la Neptun Deep.
„Avem un perimetru Neptun Deep care este cel mai bogat, unde este deținut 50% de Petrom, companie românească, deținută, la rândul ei, 51% de OMV, – statul român mai are 20% în Petrom – și de către Exxon, companie americană, care dorește să vândă, dorește să iasă din această participație. Eu am spus, și suntem în negocieri, că dacă Exxon dorește să iasă, doresc ca compania românească, Romgaz, deținută 80% de statul român, să preia acest 50% al Exxon. Se discută între companii, se va ajunge la oferte, se va ajunge la negociere și eu sunt convins că în cel mai scurt timp vom avea Romgaz ca acționar, să dețină 50% din zăcământul Neptun Deep, împreună cu compania Petrom”, a explicat ministrul energiei.