Patriotismul economic este sănătos și util, dar naționalismul autarhic și antioccidental este periculos pentru România, a subliniat Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, într-o declarație făcută luni. El a atras atenția că trebuie făcută o distincție clară între cele două concepte și a subliniat importanța susținerii intereselor economice naționale fără a se îndrepta împotriva Occidentului.

Geoană a făcut aceste declarații în cadrul unui eveniment organizat la Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK Romania). El a subliniat că România trebuie să-și valorifice potențialul energetic și capacitatea de producție navală, menționând că politicienii continuă să vorbească despre aceste aspecte, dar nici acum nu s-a reușit să scoată gaze din Marea Neagră sau să se dezvolte industria navală, transmite B1TV.

Cred că a sosit momentul să spunem că patriotismul economic este sănătos și util. Toate țările au patriotism economic. E firesc, sunt interesele țării tale, interesul business-urilor tale, iar eu vă consider pe voi, cei care investiți în țara mea și creați job-uri și aduceți valoare adăugată, ca fiind parte a economiei mele.

Patriotism economic, da! Naționalism autarhic și antioccidental, nu! E periculos pentru România și trebuie să spunem toți, ca români și ca românce, că acel lucru nu e bun pentru țară.

Patriotism – da, naționalism autarhic și depășit de vremuri – nu!”, a insistat Mircea Geoană.

El a mai adăugat că România are a cincea capacitate de producție navală din Europa în șase șantiere navale, inclusiv cel de la Mangalia, care trebuie repornit, și o fabrică abandonată a Ministerului Apărării la Făgăraș, care ar trebui resuscitată repede.

Vreau să văd Rheinmetall mai repede făcând pulberi la mine, la Făgăraș, vreau să se întâmple aceste lucruri”, a mai declarat Geoană.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *