PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile naţionale încep, săptămâna aceasta, negocierile pentru formarea Guvernului, în condiţiile în care, după anularea alegerilor prezidenţiale, vor merge în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, aflat încă în mandat, pentru nominalizarea şefului Executivului. Deja un prim pas a fost făcut prin conturarea unei majorităţi pro-europene în noul Legislativ, formaţiunile semnând o rezoluţie în acest sens, scrie Antena 3 CNN.
UPDATE 10.55 Luni seară ar putea avea loc un prim contact între echipele PSD, PNL, USR, UDMR, Minorități, pentru a stabili cadrul de negocieri pentru viitorul guvern.
Marți va avea loc întâlnirea între aceste echipe politice pentru negocieri privind viitorul guvern, program de guvernare și buget.
UDMR a stabilit că vrea să facă parte din guvern.
PSD va stabili la CPN că vrea să dea premierul și ca viitorul guvern sa fie construit în jurul PSD. De asemenea, în CPN e posibil să se discute excluderea lui Victor Ponta din partid pentru poziționarea împotriva partidului la al doilea tur la prezidențiale și pentru declarațiile făcute.
La discuțiile privind guvernarea, liberalii vor să se axeze pe programul de reforme al viitorului guvern.
USR a stabilit la ședința BPN de ieri că vor la guvernarea, deși negocierile cu PSD se anunță complicate. Luni seară liderii USR mai a o ședință extinsă în care mai discută scenarii și variante.
Știrea inițială
Urmează două ședințe extrem de importante la PSD și PNL, unde vor avea loc discuții pentru formarea viitorului guvern. Sunt discuții complicate pentru că tabăra liberalilor din Parlament s-a micșorat față de actuala legislatură. Și la social-democrați la fel. În plus, Parlamentul este mult mai fragmentat, deoarece cele două partide au semnat deja un pact cu USR un pact pentru o viitoare majoritate pro-europeană în Parlament.
Liderii social-democrați se întâlnesc luni, în Consiliul Politic Național, ca să stabilească strategia de negociere, pentru a vedea care sunt pozițiile de negociere pentru formarea viitorului guvern.
Social-democrații își doresc în primul rând să dea premierul, deoarece au în continuare cel mai mare număr de parlamentari, deputați și senatori, așa că sunt îndreptățiți să dea prim-ministrul. În ședința partidului se va discuta ca tot Marcel Ciolacu să fie propunerea partidului.
Mihai Tudose, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, afirma că opinia sa personală este că partidul care a câştigat cele mai multe mandate este cel mai îndrituit să dea premierul, dar nu sunt blocaţi în acest proiect.
În Partidul Social Democrat, pentru că sunt două viziuni: o tabără își dorește să aducă USR la guvernare, iar cealaltă tabără preferă să meargă pe formula deja cunoscută – un guvern alături de liberali, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România și minoritățile naționale, cu care, de altfel, au mai făcut guvern pe când Nicolae Ciucă era premier.
Însă, o voce importantă actuală în Partidul Social Democrat o reprezintă tabăra celor care își doresc să aducă USR la guvernare, astfel încât majoritatea parlamentare să fie una destul de importantă, mai stabilă, spre 60%, doar că este extrem de complicat de negociat cu USR-ul.
La liberali situația e mai complicată, din cauza taberei celor care nu văd cu ochi buni o guvernare alături de social-democrați.