Fundația lui Bill Gates dar și alte trei organizații din sănătate
Fundația lui Bill Gates dar și alte trei organizații din sănătate

Fundația lui Bill Gates dar și alte trei organizații din sănătate au încercat să controleze lupta împotriva pandemiei la nivel global, depășind atribuțiile guvernelor, pe care practic le-au înlocuit. Au cheltuit aproape 10 miliarde de dolari și nu au reușit un răspuns coordonat, în timp ce din interior au fost dezvăluite tot felul de nereguli, fără a exista posibilitatea să fie trase la răspundere. Este concluzia unei investigații jurnalistice care a durat șapte luni, derulată de POLITICO și WELT.

Guvernele lumii nu erau pregătite atunci când a izbucnit pandemia de Covid-19.

Din America până în Europa și Asia, acestea au trecut de la minimizarea amenințării la închiderea granițelor în încercări nereușite de a opri o răspândire virală care a cuprins în scurt timp întreaga lume.

În timp ce cele mai puternice națiuni priveau spre interior, patru organizații neguvernamentale globale de sănătate au început să facă planuri pentru o luptă pe viață și pe moarte împotriva unui virus care nu avea să cunoască granițe.

Ceea ce a urmat a fost o schimbare constantă, aproape inexorabilă, a puterii de la guvernele copleșite de situația pandemică la un grup de organizații neguvernamentale, așa cum arată o investigație de șapte luni realizată de jurnaliștii POLITICO din SUA și Europa și de ziarul german Die WELT. Înarmate cu expertiză, având contacte la cele mai înalte niveluri în statele occidentale și relații bine consolidate cu producătorii de medicamente, cele patru organizații și-au asumat roluri care reveneau adesea guvernelor, dar fără posibilitatea de a putea fi trase la răspundere, au stabilit jjurnaliștii Politico și Welt, citați de PsNews.

În timp ce statele lumii încă dezbăteau gravitatea pandemiei, cele patru grupuri au identificat potențialii producători de vaccinuri și au direcționat investițiile în dezvoltarea de teste, tratamente și vaccinuri. Aceștia și-au folosit influența pe care o aveau în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru a contribui la crearea unui plan ambițios de distribuție la nivel mondial a acestor instrumente anti-Covid către națiunile nevoiașe, deși, în cele din urmă, acesta nu se va ridica la nivelul promisiunilor inițiale.

Cele patru organizații au mai colaborat în trecut, iar trei dintre ele au chiar o istorie comună. Cea mai mare și mai puternică este Fundația Bill & Melinda Gates, una dintre cele mai mari organizații filantropice din lume. Gavi este o organizație mondială de vaccinuri care a fost fondată cu participarea lui Gates și care se ocupă de programele de vaccinare a populației din țările din lumea a treia. Wellcome Trust este o fundație britanică de cercetare, care beneficiază de un buget de mai multe miliarde de dolari și care a lucrat în trecut cu fundația lui Bill Gates. În cele din urmă, Coaliția pentru Inovații în Pregătirea pentru Epidemii, sau CEPI, este un grup internațional de cercetare și dezvoltare a vaccinurilor, fondat cu ajutorul lui Gates și Wellcome Trust în 2017.

Organizațiile societății civile care activează în țările mai sărace, inclusiv Doctori fără Frontiere, și-au exprimat îngrijorarea față de ideea unor grupuri dominate de Occident, care beneficiază de echipe de specialiști de elită, vor participa la procesul de luare a unor decizii de viață și de moarte care afectează oamenii din țările nevoiașe. Aceste tensiuni s-au intensificat și mai mult când Fundația Gates s-a opus eforturilor de a renunța la drepturile de proprietate intelectuală, o decizie pe care criticii au interpretat-o ca pe o protejare a intereselor marilor companii farmaceutice în detrimentul oamenilor care trăiesc în națiunile mai sărace.

La scurt timp, însă, guvernele din Statele Unite și Europa au oferit propriul sprijin celor patru grupuri. Organizațiile au cheltuit cel puțin 8,3 milioane de dolari pentru a face lobby în SUA și UE, conform unei analize.

OMS a fost crucial în procesul prin care cele patru organizații și-au consolidat puterea. Toate aveau legături de lungă durată cu organismul mondial de sănătate. Consiliile de administrație atât ale CEPI, cât și ale Gavi, au un reprezentant special desemnat de OMS. De asemenea, foști angajați ai OMS lucrează acum la Fundația Gates și la CEPI, unii chiar ocupând poziții importante.

Mare parte din influența pe care grupurile o au asupra OMS se trage, pur și simplu, de la bani. De la începutul pandemiei, în 2020, Fundația Gates, Gavi și Wellcome Trust au donat în total peste 1,4 miliarde de dolari pentru OMS – o sumă mult mai mare decât contribuția celor mai mulți membri oficiali, inclusiv SUA și Comisia Europeană, potrivit datelor OMS.

Trebuie să ținem minte că atunci când ai de-a face cu Fundația Gates, din punctul de vedere al donațiilor către organizațiile globale de sănătate, este ca și când ai avea de-a face cu o altă țară importantă”, a spus un fost oficial de top din sistemul sanitar american.

COVAX, un consorțiu special operat de Gavi, CEPI și UNICEF, a avut ca obiectiv livrarea a 2 miliarde de doze de vaccin până la finalul anului 2021, dar până în luna septembrie a acelui an, aceștia au reușit să distribuie doar 319 milioane de doze. Până în august 2022, doar 20% din populația Africii era vaccinată – un procent periculos de scăzut. Liderii acestor grupuri susțin că nu au reușit să își atingă obiectivele în mare parte din cauza faptului că guvernele occidentale bogate au întârziat să se implice și să pună la dispoziție tranșele uriașe de vaccinuri și produse terapeutice necesare pentru a proteja lumea. Potrivit acestor organizații, ele „au oferit o voce crucială pentru suferința și nevoile națiunilor mai sărace, fără de care progresul ar fi fost mult mai lent”.

CONCLUZII CHEIE

1. Cele patru organizații au cheltuit aproape 10 miliarde de dolari pentru Covid din 2020 – aceeași sumă ca și principala agenție americană însărcinată cu combaterea Covid în străinătate.

2. Organizațiile au donat în mod colectiv 1,4 miliarde de dolari OMS, unde au contribuit la crearea unei inițiative esențiale pentru distribuirea instrumentelor Covid-19. Acel program nu a reușit să își atingă obiectivele inițiale.

3. Liderii organizațiilor au avut acces fără precedent la cele mai înalte niveluri ale guvernelor, cheltuind cel puțin 8,3 milioane de dolari pentru a face lobby în rândul parlamentarilor și oficialilor din SUA și Europa.

4. Funcționari din SUA, UE și reprezentanți ai OMS s-au plimbat prin aceste patru organizații în calitate de angajați, ajutându-i să își consolideze legăturile politice și financiare la Washington și Bruxelles.

5. Liderii celor patru organizații s-au angajat să ajute toate țările în egală măsură. Cu toate acestea, în timpul celor mai grave valuri ale pandemiei, țările cu venituri mici au rămas fără vaccinuri vitale.

6. Liderii a trei dintre cele patru organizații au susținut că eliminarea protecției proprietății intelectuale nu era necesară pentru a crește aprovizionarea cu vaccinuri, ceea ce, în opinia activiștilor, ar fi ajutat la salvarea mai multor vieți.

Explicând de ce COVAX a întâmpinat dificultăți în atingerea unora dintre obiectivele sale în materie de vaccinuri, Seth Berkley, Directorul General al Gavi, a spus că nu se poate face prea mult fără sisteme de sănătate bine dezvoltate pentru a absorbi dozele și a le distribui oamenilor.

Lipsa de preocupare pentru consolidarea sistemului tradițional de sănătate este una din principalele critici aduse la adresa activității Fundației Gates. Fundația „investește în silozuri sau în lucruri strălucitoare, cum ar fi eradicarea poliomielitei, dar nu investește în construirea de spitale, de centre de îngrijire primară, de laboratoare, de capacități de supraveghere, în toate lucrurile care sunt considerate a fi fundamentele importante pentru pregătirea capacităților de a face față unei pandemii”, a declarat Gostin, profesor la Universitatea Georgetown, specializat în dreptul sănătății publice.

Fundația Gates susține că angajații săi colaborează îndeaproape cu liderii locali din domeniul sănătății publice și că reprezentanții săi au pledat pentru investiții mai mari în consolidarea sistemului de sănătate în timpul Covid. Purtătorul de cuvânt al fundației a declarat că aceasta contribuie la finanțarea programelor de consolidare a sistemelor de sănătate prin intermediul Gavi și al Fondului Global.

 

Înapoi in viitor

În cea mai recentă carte a sa, Bill Gates se concentrează pe necesitatea dezvoltării unui grup special care să se poată desfășura în diferite părți ale lumii unde există focare pentru a ajuta la completarea lucrătorilor locali din domeniul sănătății publice.

La nivel global, avem nevoie de un grup de experți al căror loc de muncă cu normă întreagă este să ajute lumea să prevină pandemiile”, scrie Gates în cartea sa. „Ar trebui [ca acest grup] să fie responsabil pentru supravegherea potențialelor focare, să tragă semnalul de alarmă atunci când acestea apar, să ajute la limitarea lor… și să organizeze exerciții pentru a căuta punctele slabe ale sistemului.”

Când vine vorba de investiții, Fundația Gates, Wellcome și CEPI s-au angajat să susțină tehnologii inovatoare pentru următoarea pandemie, inclusiv noi tipuri de sisteme de supraveghere, precum și tehnologii de vaccinare și diagnosticare. Puțini lideri mondiali în domeniul sănătății au anunțat încă angajamente care vizează în mod special consolidarea sistemelor de sănătate.

În prezent, liderii celor patru organizații sunt implicați în conversații ample despre mecanismele de finanțare care să sprijine răspunsul lumii la următoarea pandemie, inclusiv crearea unui nou fond la Banca Mondială. Nu este clar dacă fondul respectiv ar putea fi utilizat pentru a rezolva problema sistemului de sănătate – focalizarea fondului este încă în discuție.

În ciuda activităților de lobby care au avut loc în SUA și în Europa în ultimele luni în ceea ce privește pregătirea pentru pandemie, oficialii au acționat lent pentru a aloca fonduri. De exemplu, în SUA, anul trecut, un birou din cadrul Casei Albe a elaborat un buget de 65 de miliarde de dolari pentru modul în care guvernul federal ar începe să extindă programele pentru a răspunde la o altă epidemie. Însă, această strategie se desfășoară lent, spun oficialii, în timp ce administrația lucrează pentru a combate variola maimuței.

Pe măsură ce cazurile de Covid se stabilizează în întreaga lume, guvernele occidentale se retrag din activitățile lor de răspuns internațional, ceea ce îi îngrijorează pe activiștii din domeniul sănătății și îi face să creadă că guvernele vor eșua din nou nu doar în consolidarea propriilor sisteme de sănătate, ci și a celor din țările cu venituri mici.

Epidemia de variola maimuței a alimentat și mai mult temerile că lumea nu este pregătită pentru o altă pandemie și că, fără un sprijin guvernamental semnificativ, oamenii care trăiesc în țările mai sărace nu vor beneficia de același acces la medicamente vitale precum cei care trăiesc în SUA și Europa.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *