Israelienii din România care s-au mutat în Israel după Holocaust vor primi despăgubiri de la guvernul român. Mai exact, compensații financiare sub formă de pensie lunară, de câteva sute de lei. Sunt mai bine de 7.000 de supraviețuitori ai Holocaustului.

Există un acord între cele două guverne care prevede acordarea acestor compensații, însă acesta s-a împotmolit de mai mulți ani în birocrație, relatează publicația Times of Israel, preluată de B1TV.

Acesta ar trebui să aducă sute de shekeli (1 Shekel = cca 1,4 RON) în plus pe lună pentru circa 7.000 de supraviețuitori ai Holocaustului, relatează The Times of Israel.

Supraviețuitorii israelieni ai Holocaustului care aveau cetățenie română în Al Doilea Război Mondial vor fi eligibili pentru pensii române, a anunțat guvernul israelian.

Centrul Organizațiilor pentru Supraviețuitorii Holocaustului din Israel, o umbrelă neguvernamentală de organizații de profil, spune că este vorba despre circa 7.000 de persoane din Israel.

Centrul a început negocierile Guvernul României în urmă cu circa șase ani, când la București a fost adoptată o lege pentru recunoașterea cetățenilor care au părăsit România după Al Doilea Război Mondial ca fiind eligibili pentru pensie.

De la încheierea conflagrației și până la adoptarea actului normativ, persoanele în cauză și-au pierdut statutul de cetățeni și, prin urmare, și dreptul la pensie.

Pe de altă parte, punctul central al negocierilor a fost eliminarea birocrației.

Fostul parlamentar israelian Colette Avital, actualmente președinte la Centrul Organizațiilor, a susținut în presa din țara sa că Guvernul României a solicitat „o listă inacceptabilă de documente care nu mai pot fi obținute” pentru a demonstra eligibilitatea la pensia română.

În 2020, Centrul Organizațiilor și Guvernul de la București au ajuns la acord care le-a permis persoanelor în cauză să demonstreze că au supraviețuit Holocaustului prin documente oficiale israeliene. Cu toate acestea, autoritățile din România ar fi refuzat să recunoască acordul, astfel că s-a implicat și Ministerul israelian al egalității sociale.

Premierul israelian Yair Lapid a salutat decizia: „Ca fiu al unui supraviețuitor al Holocaustului, sunt mișcat de semnarea acestui acord important… Astăzi corectăm o îndelungată nedreptate. Asta este obligația noastră de bază ca societate – să ne asigurăm că supraviețuitorii își trăiesc viețile în cel mai bun mod posibil”.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *