Arme din Israel ar urma să ajungă în Ucraina, și ar fi pentru prima dată când Israelul ar trimite armament în războiul din Ucraina, pentru că declarațiile politicienilor s-au rezumat doar în oferirea ajutorului umanitar, până acum.

Iată însă că ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat în timpul unei conferințe de presă la Kiev, pe 5 februarie, că Israelul a promis că va furniza Ucrainei un sistem de alertă antiaeriană cu rachete și drone. „E adevărat. Ne-au promis asta”, a spus Reznikov, potrivit Kyivindipendent, preluat de B1TV.

Ministrul nu a oferit mai multe detalii despre momentul în care ar putea avea loc transferul. Potrivit Times of Israel, „sistemul de avertizare al Israelului folosește o combinație de dispozitive radar și electro-optice pentru a detecta lansările de rachete, rachete și drone, pentru a clasifica dimensiunea și amenințarea pe care o reprezintă și pentru a indica pe o hartă zonele care se află în pericol.”

În aceeași zi, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat postului de televiziune francez LCI că Israelul va lua în considerare posibilitatea de a furniza Ucrainei sistemul său de apărare antirachetă Iron Dome, adăugând însă că deciziile Israelului ar trebui să fie „în conformitate cu interesele noastre naționale” iar contribuția pentru a ajuta Ucraina ar fi „probabil în alte zone”.

Anterior, pe 3 februarie, Times of Israel a citat un oficial anonim, spunând că Netanyahu și-a exprimat, pe 2 februarie, disponibilitatea de a trimite „echipamente militare” în Ucraina în timpul întâlnirii sale cu președintele francez Emmanuel Macron.

Până acum Israelul a oferit Ucrainei doar ajutor umanitar, refuzând să furnizeze arme.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *