Italia va da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție, pentru restricțiile la care sunt supuși transportatorii. Guvernul condus de Matteo Salvini a luat exemplu de la Marcel Ciolacu, care a afirmat, de asemenea, că va chema în judecată Austria la CJUE, pentru blocarea repetată a aderării României în spațiul Schengen.

Guvernul Italiei pregăteşte o acţiune la Curtea Europeană de Justiţie împotriva Austriei pentru restricţii impuse vehiculelor de marfă italiene în Pasul Brenner, la aproape cinci ani de când Austria a impus, din 2018, restricţii de circulaţie pentru vehiculele de marfă grele în Pasul Brenner, principala rută de tranzit între Italia şi Germania. Restricţiile au fost invocate de autorităţile austriece din motive de mediu, pentru a reduce poluarea.

Guvernul italian a criticat în repetate rânduri restricţiile impuse de Austria, calificându-le drept o măsură discriminatorie şi o încălcare a dreptului UE la liberă circulaţie a mărfurilor.

Preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, vociferează despre primirea migranţilor, dar nu face nimic pentru a pune capăt blocadei impuse de Austria vehiculelor grele de marfă italiene în Pasul Brenner, a declarat Salvini, care a acuzat-o pe şefa CE că nu a semnat începerea procedurii de infringement împotriva Vienei.

În acest moment, avem încredere în justiţia Curţii Europene. Nu poţi pontifica pe seama Italiei, cerând primirea şi integrarea (migranţilor) în Lampedusa, în timp ce blochezi graniţa la Pasul Brenner. Acest guvern va pune capăt acestei ruşini”, a declarat Salvini, miercuri, transmit agențiile de presă, potrivit PsNews.

În mod repetat, guvernul austriac a respins acuzaţiile italiene, susţinând că restricţiile de circulaţie sunt necesare pentru a proteja mediul.

Dacă Italia va iniţia o acţiune la Curtea Europeană de Justiţie, este posibil ca tribunalul să stabilească că restricţiile impuse de Austria sunt ilegale. În acest caz, Austria va fi obligată să le ridice.

În chestiunea Brenner, „după patru ani de inactivitate din partea Comisiei Europene, guvernul a decis să activeze procedura prevăzută de Tratatul UE pentru a introduce o acţiune la Curtea Europeană de Justiţie împotriva unui alt stat (membru) pentru încălcarea legislaţiei UE. Acesta este un gest puternic, dar necesar. Birourile ministerului meu şi ale Palatului Chigi (Guvernul) pregătesc dosarul”, a explicat ministrul, în pofida faptului că ”această activitate este în general sarcina Comisiei”, a transmis vicepremierul Salvini.

Ne confruntăm cu un act de violenţă şi aroganţă politică din partea unui guvern al unui stat membru al UE, căruia trebuie să-i punem capăt”, a mai spus Salvini. „Restricţiile au fost introduse de Austria, pe hârtie, din motive de mediu, însă mediul nu are nicio legătură cu acest lucru. Este pur şi simplu o concurenţă austriacă neloială împotriva antreprenorilor şi transportatorilor din Italia, Germania şi de pe întregul continent european” a mai adăugat politicianul.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *