Legea consumatorului vulnerabil a fost promulgată joi de către președintele Klaus Iohannis. Mai exact, este Legea privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Parlamentarii au votat legea la începutul lunii și au stabilit ca prevederile să se aplice de la 1 noiembrie 2021.

Legea consumatorului vulnerabil prevede creșterea venitului mediu lunar până la care se acordă ajutorul de încălzire de la 810 la 1.386 lei/persoană în cazul familiei și de la 1.445 la 2.053 lei în cazul persoanei singure.

În ceea ce privește valoarea de referinţă (nivelul maxim al ajutorului pentru încălzirea locuinței aferent unei luni) în funcţie de sistemul de încălzire utilizat, dacă în textul iniţial se ofereau 250 lei pe lună pentru gaze naturale, 500 de lei pe lună pentru energie electrică şi 160 lei pe lună pentru combustibili solizi sau petrolieri, un amendament adoptat măreşte sumele la 375 lei, 650 de lei, respectiv 320 lei, arată B1TV.

În plus, în situaţia în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului este de 70 lei pe lună, față de propunerea inițială de 50 lei pe lună.

Camera Deputaţilor a adoptat legea în 7 septembrie, cu 281 de voturi „pentru” şi o abţinere.

Potrivit legii, „consumator vulnerabil de energie, denumit în continuare consumator vulnerabil – persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare faţă de sursele de energie, necesită măsuri de protecţie socială şi servicii suplimentare pentru a-şi asigura cel puţin nevoile energetice minimale”.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *