Ciprian Ciucu, președintele PNL București: „Îi vom face o evaluare lui Nicușor Dan. Nu a fost suficient de atent”

Lucrările la termoficare în București încep pe cinci segmente, a anunțat primarul Capitalei. Nicușor Dan, marți. Vor fi reabilitați pentru început 53 de kilometri, cu bani de la bugetul local, și vor urma alți 210 kilometri, finanțați de la bugetul UE.

Lucrările la termoficare pe cele cinci segmente reprezintă 5% din rețeaua Capitalei, dar o dată ce refacerea va fi terminată „calitatea serviciului va crește foarte mult” a promis Nicușor Dan.

Primarul Capitalei a mai precizat că dorește ca „tot ce înseamnă investiție nouă să fie finanțată din credite”, relatează B1TV.

„Vă mai aduc aminte că, pe partea financiară, am obținut cei 300 de milioane, am semnat contractul pentru cei 300 de milioane de euro bani europeni. Avem promisiunea Guvernului pentru încă 200 de milioane de euro bani din PNRR și Guvernul ne-a mai dat 320 de milioane de lei la sfârșitul lui decembrie. Vă mai aduc aminte de intenția noastră de a prelua ELCEN, de a fuziona aceste două companii și, astfel, să avem un unic responsabil pentru tot ce înseamnă sistem de termoficare în București, și producție, și distribuție. Vă mai aduc aminte că prin acei 320 de milioane – în momentul în care ELCEN va ieși din insolvență, este foarte aproape și în felul acesta putem și pe ELCEN să accesăm bani europeni pentru centrale mai performante”, a declarat Nicușor Dan

Nicușor Dan a spus și cât costă primele cinci segmente: „Valoarea totală a lucrărilor pe cele cinci segmente pe care vi le-am arătat, cele cinci segmente albastre, este de 300 de milioane de lei, care sunt prevăzuți a fi finanțați din bugetul local. După cum știți, acești bani nu există în momentul de față. Urmează să avem bugetul național și apoi bugetul local, și modalitatea prin care noi vrem să ieșim din acest blocaj financiar în care Primăria Capitalei este de doi ani este să punem datoriile în bugetul de 2021 și tot ce înseamnă investiție nouă, inclusiv aceasta, să fie finanțată din credite. Pentru asta avem nevoie ca Guvernul să ne extindă limita de creditare”.

Întrebat la ce să se aștepte cetățenii din punct de vedere al eventualelor disconforturi pe care le-ar putea crea lucrările, precum eventuale întreruperi de alimentare cu agent termic, dar și despre ce durată este vorba, edilul a afirmat: „După cum ați văzut pe șantier, aici s-au montat niște conducte mai subțiri, care sunt provizorii, oamenii tehnici le numesc provizorate, prin care serviciul este menținut în continuare, astfel încât să nu se folosească conductele mari pe care se transportă agentul termic, deci în principiu mai puțin niște întreruperi de câteva ore nu este cazul să se întâmple. În schimb, când o să fie vorba să se lucreze aici, în intersecție, o să vedeți că traficul va avea puțin de suferit”.

Nicușor Dan a mai anunțat și reînființarea fostei centrale Titan, „un lucru pe care vrem să îl facem în vara aceasta, în parteneriat cu ELCEN sau situația cea mai fericită, în care ELCEN-ul va fi deja la noi, este ca pe locația fostei centrale Titan să mai punem o centrală provizorie, lucru pe care putem să îl facem în trei luni”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *