Premierul Ludovic Orban, președinte al PNL și candidat la Parlament, a declarat la B1 TV, că depolitizarea instituțiilor publice va fi una dintre principalele sale priorități, în viitorul său guvern.

Orban a subliniat că e necesară modificarea legii privind statutul funcționarilor publici, apreciind totodată că și politicienii care ajung în funcții, inclusiv miniștrii săi, ar trebui să conștientizeze că nu au cum să facă performanță dacă funcțiile din instituții sunt atribuite unor pile.

Ludovic Orban: Cel mai greu mi-a fost să lucrez cu oameni angajați pe pile

„Eu vă spun că cel mai greu mi-a fost să lucrez cu oameni angajați pe pile. Dacă unul nu-și face treaba și te apuci să dai în el, mai sar șapte care-i țin partea, oameni prin intermediul cărora a obținut postul. Apoi nici nu e firesc să ai oameni care nu-și fac treaba, în timp ce alții și-o fac foarte bine… Se creează o atmosferă foarte neplăcută”, a comentat Orban. Chestionat de moderator când anume va scăpa România de angajații pe pile, Orban a răspuns că „totul depinde de legislație și de calitatea managerilor publici”.

„Orice politician va trebui să înțeleagă că dacă vine să conducă un minister, o genție de stat, ca să aibă și să facă performanță are nevoie de o echipă de profesioniști, de funcționari care să știe ce au de făcut, care să vină cu soluții, care să facă treabă. Cu angajați pe pile nu poți face treabă”, a spus Ludovic Orban.

Într-o viitoare reformă, funcțiile administrative vor fi complet depolitizate, a transmis premierul Orban. „Politica trebuie să se oprească la funcția de secretar de stat”, a apreciat premierul, adăugând că funcțiile din instituții publice trebuie ocupate de persoane cu statut de funcționari.

„Eu consider că politic trebuie să fie numiți doar ministrul, secretarul de stat, președintele și vicepreședintele de agenție, inclusiv prefectul – pentru că el este reprezentantul Guvernului în teritoriu și este o ipocrizie să pretindem altceva – dar în rest, toate celelalte funcții, locuri de muncă, să fie ocupate de funcționari. Iar funcționarii n-au ce căuta în politică”, a comentat Orban, dând ca exemple sisteme din țări precum Germania sau Marea Britanie: „Nu trebuie să inventăm noi legislația, corpul funcționarilor publici funcționează foarte bine în alte state europene”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *