ludovic orban
ludovic orban

Ludovic Orban despre decizia CCR. Premierul desemnat consideră că instanța de control a Constituției ia decizii în favoarea PSD, iar prin acestea încearcă să „amputeze” din atribuţiile preşedintelui statului. Nici Parlamentul, dar nici CCR nu pot înfrânge voința oamenilor de a se alege o majoritate în Legislativ în locul PSD-ului, a explicat Ludovic Orban. El nu s-a pututa bține să nu arunce cu ironii în direcția CCR.

„Aşteptăm motivarea. Să ne supunem la ce? Decizia nu spune… Preşedintele ce trebuie să facă, să se ducă să dea în bobi, dacă nu e un partid sau o coaliţie care să aibă majoritate absolută în Parlament, să se ducă la ghicitoare să-i spună dacă premierul pe care-l desemnează are sau nu voinţa să formeze o majoritate parlamentară? (…) Ce o să facă? O să pună la detectorul de minciuni pe toţi candidaţii de premier desemnaţi de preşedintele României să vadă dacă vor sau nu să constituie majoritatea parlamentară? (…)”, a spus Ludovic Orban.

Premierul interimar a făcut bilanțul deciziilor Curții Constituționale pe ultimii trei ani și a ajuns la o concluzie: instituția ar fi părtinitoare!

„Eu cred că CCR trebuie să judece în funcţie de textele constituţionaliste, în litera şi spiritul Constituţiei, să fim cinstiţi, dacă ne uităm la ultimii trei ani de zile vedem că (…) foarte multe decizii au fost luate în favoarea PSD. Preşedintele ce trebuie să facă, să se ducă să dea în bobi, dacă nu e un partid sau o coaliţie care să aibă majoritate absolută în Parlament, să se ducă la ghicitoare să-i spună dacă premierul pe care-l desemnează are sau nu voinţa să formeze o majoritate parlamentară?”, a declarat Orban, potrivit PsNews.

Orban a criticat decizia CCR privind conflictul de natură constituţională generat după ce preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pentru a doua oară pentru funcţie şi a spus că în comunicarea publică făcută de CCR după luarea deciziei şi înainte de motivarea acesteia sunt lucruri „lăsate în coadă de peşte”.

El a susţinut că statistica arată că CCR a luat în numeroase rânduri decizii favorabile PSD.

„Fac analiză politică? (judecătorii CCR – n.r.) Eu cred că CCR trebuie să judece în funcţie de textele constituţionaliste, în litera şi spiritul Constituţiei, să fim cinstiţi, dacă ne uităm la ultimii trei ani de zile vedem că foarte multe solicitări ale PSD (…) foarte multe decizii au fost luate în favoarea PSD. Ăsta este adevărul, este statistic”, a mai spus Orban.

El a subliniat că CCR a admis sesizări depuse de PNL atunci când neconstituţionalitatea a fost una evidentă.

Orban a criticat, de asemenea, atitudinea CCR faţă de funcţia de preşedinte al României.

„Am ajuns într-o situaţie în care aproape nici nu mai contează, este rescrisă Constituţia. Curtea Constituţională cu orice ocazie a dat decizii prin care să amputeze atribuţiile preşedintelui. (…) Or, tu să afectezi competenţele constituţionale, de multe ori neţinând cont de litera şi spiritul Constituţiei, ale preşedintelui mi se pare un demers contrar Constituţiei”, a spus Orban.

Întrebat dacă românii trebuie să se aştepte să fie din nou nominalizat tot el, Orban a spus că are „încredere” că preşedintele României va lua cea mai bună decizie. El a subliniat că el este candidatul PNL la funcţia de prim-ministru, iar decizia poate fi schimbată doar printr-o altă decizie a Consiliului Naţional al partidului.

El a spus că voinţa oamenilor nu poate fi înfrântă de nicio instituţie.

„Este evident faptul că în decizia Curţii Constituţionale nu se spune că preşedintele nu trebuie să mă desemneze pe mine. Curtea Constituţională nu poate să nu ţină cont de voinţa oamenilor. Voinţa oamenilor nu poate fi înfrântă de nimeni, nici de un Parlament cu o structură temporară, nici de o Curte Constituţională care caută să judece tot felul de situaţii pentru a genera avantaje pentru o formaţiune politică cum e PSD-ul”, a afirmat Ludovic Orban, luni seară, la Digi 24.

Președintele CCR Valer Dorneanu neagă interdicția lui Klaus Iohannis de a-l desemna din nou premier pe Ludovic Orban. Valer Dorneanu susține că decizia de luni a Curții Constituționale a fost înțeleasă greșit, iar aceasta nu are în vedere interdicția unei numiri, ci se referă la forțarea alegerilor anticipate.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *