Masca la orele de sport. Purtarea măștii la orele de sport este obligatorie în acest moment, pentru elevi și profesori, dar ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, cere Ministerului Sănătății să reanalizeze oportunitatea purtării acesteia. Sorin Cîmpeanu aduce o serie de exemple ale unor țări care au renunțat la această măsură.

„Am transmis Ministerului Sănătății o analiză pe care am primit-o de la Bruxelles, de la Comisia Europeană, o analiză din care reiese procedura fiecăruia dintre statele membre cu privire la modul de derulare a orelor de sport. Cu acest nou argument, am adresat rugămintea de a reanaliza situația, din această perspectivă, și sunt încrezător că se va ajunge la un numitor comun în curând”, a declarat Sorin Cîmpeanu, marți seara, la Digi24.

Masca la orele de sport. Întrebat ce spune analiza de la Bruxelles, ministrul educației a arătat că nu există state în care școala să fie deschisă, în care orele de educație fizică să se deruleze, iar elevii să fie obligați să poarte masca. „Există multiple recomandări, diferă de la stat la stat, precum obligativitatea purtării măștii de la vestiar către locul unde se desfășoară ora de sport și înapoi și există recomandări pentru a se evita jocurile de echipă care presupun interacțiuni, există recomandări care spun că atunci când este posibil, orele de educație fizică să se deruleze în exterior. Avem de gând să preluăm toate aceste recomandări, spre exemplu, atunci când este posibil – sigur, acum nu este, din cauza condițiilor climatice -, să derulăm toate orele de educație fizică în exteriorul clădirilor, dar per total, practic, nu există state europene care să oblige la purtarea măștii pe parcursul orelor de sport”, a spus ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

Specialiștii spun că masca trebuie purtată în interior, fără excepții

Medicul pediatru Mihai Craiu susține însă că nu se pot face ore de sport în interior fără mască de protecție. Măștile nu cresc efortul respirator în mod semnificativ, iar absența lor duce la o creștere periculoasă a riscului de infectare, spune medicul. El citează studii care demonstrează că în timpul efortului fizic se elimină numeroși aerosoli, ceea ce crește riscul de infectare.

„În timpul efortului fizic crește mult eliminarea de aerosoli ce pot vehicula SARS-CoV-2 de la un bolnav la o persoană receptivă. Chiar și simplul vorbit crește de 50 de ori cantitatea. Imaginați-vă ce face un copil care țipă la ora de sport (…) Profesorul Jimenez de la Universitatea Boulder din Colorado a imaginat un calculator de risc al transmiterii aerogene a maladiei COVID-19, ținând cont de condițiile de mediu, de volumul camerei, de prezența sau absența măștii etc. Concluzia simplă este că NU se pot face ore de sport în sală, fără mască, fără risc de infectare”, explică Mihai Craiu într-o postare pe Facebook.

De aceea, medicul Mihai Craiu recomandă ca masca să fie scoasă doar la orele de sport organizate în aer liber, însă și atunci trebuie păstrată distanța de doi metri între elevi.

În cazul orelor de sport din interior, trebuie luate măsuri speciale pentru a preveni accidentele provocate, de pildă, de aburirea ochelarilor. „Nu putem ignora că la ora de sport masca obișnuită produce aburirea ochelarilor sau că se umezește sau că generează inatenție și disconfort (există numeroase știri cu elevi care s-au accidentat la sport pentru au avut un moment de neatenție când au aranjat masca)”, precizează medicul Mihai Craiu.

„Este evident că deciziile trebuiesc personalizate. Afară se poate sport fără mască, dacă respectăm distanța. În sală nu se poate sport fără mască, chiar și la 2 metri distanță. Soluția tine de vreme, de vârsta elevilor și de locul unde se face ora de sport. Noroc că vine primăvara”, a mai spus Mihai Craiu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *