maștile medicale
măștile medicale

Măștile medicale se găsesc tot mai greu în farmaciile din România, pentru că stocurile sunt aproape epuizate. Amenințarea epidemiei de gripă dar și frica de coronavirusul care vine din China i-a făcut pe mulți dintre români să dea buzna în farmacii pentru a căuta o formă minimă de protecție. În acest context, cu greu se mai găsește o mască medicală la vânzare.

Reporterii Hotnews au luat la pas câteva farmacii din București și nu au găsit nicio mască, iar stocurile erau epuizate, în cele mai multe cazuri, și în farmaciile online. „Se întâmplă la fel ca la partea de vaccinare împotriva gripei – toată lumea a vrut același produs într-un interval scurt de timp, iar până se fac noile comenzi durează” spun medicii și farmaciștii.

Măștile medicale. Purtarea măștii este recomandată de medici în această perioadă, dar are efect dacă este însoțită și de alte măsuri: trebuie evitate pe cât posibil locurile foarte aglomerate, cei care au simptome de afecțiuni respiratorii nu ar trebui să meargă la birou/locul de muncă, iar cei care poartă mască, dar sunt răciți, ar trebui să stea la minimum un metru de alte persoane, nu la câțiva centimetri.

În plus, trebuie grijă maximă la îndepărtarea măștii, se apucă doar de prțile laterale și se aruncă la gunoi după câteva ore de purtare, iar mâinile se spală imediat cu apă și săpun, minimum 30 de secunde sub jetul de apă, recomandă doctorii.

Potrivit medicului Adrian Marinescu, e „foarte important este că masca e de unică folosință”. El le amintește celor care își cumpără astfel de măști că nu trebuie să cumpere doar una, ci mai multe, iar masca se aruncă după ce este folosită.

Activitatea gripală a avut un trend crescător în ultima perioadă, arată Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. În acest sezon, gripa a provocat până acum 15 decese și peste 3.600 de cazuri de îmbolnăviri.

Săptămâna precedentă a fost prima săptămână epidemică din acest sezon, însă în România nu sunt întrunite, în acest moment, condițiile pentru declararea unei epidemii de gripă.

Epidemia de gripă se declară după 3 săptămâni consecutive epidemice.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *