Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, ar fi convocat discuții cu privire la o propunere de aderare la Patriarhia Română și de distanțare față de Biserica Rusă. Această dezvoltare vine în urma criticilor recente ale Mitropoliei Moldovei la adresa atitudinii pro-război a Patriarhiei Ruse, afirmând că „Lumea Rusă” este în dezacord cu aspirațiile și valorile lor. Mitropolia Basarabiei, din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, a încurajat preoții din eparhiile rusești să li se alăture, promițându-le „pacea și bucuria spiritului românesc”.

Mitropolia Moldovei ar fi convocat discuții privind aderarea la Patriarhia Română.

Mitropolitul Vladimir ar fi convocat întâlnirea după ce a primit o scrisoare din sectorul Botanica al Chișinăului, în care se pleda pentru trecerea la Biserica Ortodoxă Română. Potrivit preotului Pavel Borșevschi, scrisoarea ar fi fost semnată de majoritatea preoților din protopopiatul din sectorul Botanica, care cuprinde 30 de biserici și sate precum Sângera, Revaca, Băcioi, Străsiteni și Brăila. De menționat este faptul că doar un singur preot s-a pronunțat împotriva aderării la Patriarhia Română.

Scrisoarea este semnată de majoritatea preoților din protopopiat. Nu propunem aderarea la Mitropolia Basarabiei, ci cerem ca întreaga Mitropolie, împreună cu mitropolitul Vladimir, să se distanțeze de Biserica Rusă și de patriarhul Kirill și să treacă sub jurisdicția Patriarhiei Române. Nu putem fi într-o biserică în care patriarhul își binecuvântează preoții să se roage pentru victoria armatei ruse asupra Ucrainei, care este țara noastră suferindă. Noi înșine am avut un război în Transnistria, cu binecuvântarea patriarhului Alexii al II-lea. Atunci când se vorbește de „victorie”, este vorba despre umilire. Este un lucru care nu poate fi explicat în niciun fel din perspectiva creștină”, a declarat Pavel Borșevschi pentru Jurnal.md, potrivit B1TV.

Mitropolitul Vladimir a convocat întâlnirea cu toți protopopii și stareții de mănăstiri pentru a discuta această problemă. Preotul Pavel Borșevschi crede că mitropolitul va fi de acord cu propunerea lor, având în vedere scrisoarea sa anterioară către patriarhul Kirill și faptul că opinia lor nu este doar a preoților, ci și a comunității religioase pe care o slujesc.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *