Muncitorii din Asia vor invada piața din România, pentru că încă 100.000 de posturi disponibile lucrătorilor extracomunitari au fost aprobate de Guvern. Din 2023, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, vor fi disponibile posturile pentru firmele care aduc forță de muncă din afara Uniunii Europene, adică în principal din țările asiatice.

Astfel, în 2023, în România urmează să vină cel mai ridicat nivel al contingentului de noi lucrători extracomunitari care pot fi admişi pe piaţa muncii din anul 2014 încoace, transmite B1TV.

În primele şapte luni ale anului 2022 am avut 189.338 de locuri de muncă vacante, intermediate de Agenţiile pentru Ocuparea Forţei de Muncă din ţară, nedorite nici de către cetăţenii români, nici de către cetăţenii altor state ale UE, de către cetăţenii Spaţiului Economic European, ai Confederaţiei Elveţiei sau de către străini titulari ai dreptului de ședere pe termen lung pe teritoriul României, arată datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Pentru cele aproape 190.000 de posturi AJOFM din ţară au eliberat angajatorilor adeverinţă privind forţa de muncă disponibilă pentru locul de muncă vacant, document cerut de Inspectoratul General pentru Imigrări pentru obţinerea avizului favorabil pentru încadrarea în muncă a străinilor pe teritoriul României (prin străini înţelegem cetăţeni din afara UE, Spaţiului Economic European şi Elveţiei).

Ocupaţiile pentru care angajatorii nu au găsit candidaţi din ţara noastră în perioada analizată (primele şapte luni ale anului 2022) sunt cele de muncitor necalificat – circa 26.000 de posturi vacante care au rămas neocupate, lucrător comercial – peste 5.300 de posturi, manipulant mărfuri – peste 5.100 de posturi, agent de securitate – peste 5.100 de poziţii, lăcătuş mecanic – peste 3.100 de posturi şi ajutor de bucătar – peste 3.000 de locuri de muncă, reiese din datele ANOFM.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *