1omv statie

OMV Petrom a anunţat, într-o notificare depusă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), că nu va plăti taxa de solidaritate impusă de Guvernul României.

OMV Petrom a explicat că nu va plăti taxa de solidaritate din România pentru că nu se încadrează în condiţiile impuse. OMV susţine că Petrom are sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite, respectiv extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului.

„Regulamentul UE 1854/2022, care a introdus o contribuție de solidaritate cu caracter temporar, a fost transpus în legislația românească prin Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 186, publicată în data de 29 decembrie 2022. În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 şi a prevederilor acestei ordonanței de urgenţă, ne aşteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei si fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului.

Pentru primele 9 luni ale anului 2022, OMV Petrom a achitat deja către Bugetul de Stat al Romaniei redevenţe, impozite suplimentare şi alte contribuţii specifice industriei de aproximativ 5,2 mld lei, la care se adaugă aproximativ 1,6 mld lei impozit pe profit. În total, pentru primele 9 luni ale anului 2022, acestea reprezintă aproximativ 60% din profitul brut înainte de impozitare şi au crescut de peste 6 ori faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la Bugetul de Stat al Romaniei; pentru primele 9 luni din 2022 contributia companiei prin taxe directe, indirecte si dividende este de circa 15 mld RON (~3 mld EUR).

Nivelul de taxare si reglementare a sectorului romanesc de petrol, gaze si electricitate este deja printre cele mai ridicate din Europa. Acesta afectează investițiile din Romania si ar putea avea un impact negativ asupra securității energetice si a competitivității sectorului energetic pe termen mediu si lung.
Este important ca orice modificări ale regimului fiscal si de reglementare sa aibă in vedere consultarea industriei si sa ia in considerare efectele asupra pieței si investițiilor”, a transmis OMV Petrom într-un comunicat oficial.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *