Plata contactless creșterea sumei maxime la plata cu cardul de la 100 la 500 de lei, în contexul amenințării coronavirusului. Un deputat USR a cerut Asociației Române a Băncilor să crească plafonul plăților contactless și NFC, pe parcurusul stării de urgență decretate de luni de președintele Klaus Iohannis.
Creșterea sumei maxime de plată la terminalele POS înseamnă o reducere a atingerii tastelor aparatului, de ci o șansă mai redusă de contaminare, a explicat deputatul USR Adrian Prisnel.
„Am transmis astăzi (luni – n.r.) Asociației Române a Băncilor sugestia de a analiza împreună cu membrii săi dacă este oportun ca pentru plățile contactless să se ridice pragul pentru care este necesară introducerea codului PIN de la 100 lei la 500 lei, pe perioada stării de urgență. În opinia mea riscul de contagiune datorat folosirii terminalelor POS este în acest moment un cost social mult mai mare decât cel de fraudă a tranzacțiilor, mai ales că ne putem proteja destul de ușor asupra acestui risc cu coperți anti NFC/RFID” a scris Adrian Claudiu Prisnel, luni, pe Facebook, potrivit Știri pe Surse.
Deputatul USR susține că inițiativa sa s-ar alătura celor deja luate de Guvern pentru stoparea cazurilor de infectări cu coronavirus.
„Răspândirea COVID 19 poate fi minimalizată prin limitarea interacțiunilor interumane și salut măsurile luate până acum de închidere temporară a școlilor, de interzicere a adunărilor de peste 100 de persoane, sugestia de a păstra o distanță de 1-2 metri față de cei de lângă noi, șamd. Astfel de interacțiuni sunt și tranzacțiile comerciale, atât cele în numerar, cât și cele cu cardul, și pentru că sunt foarte multe ar trebui să ne gândim cum să le efectuăm în siguranță și pentru sănătatea publică”, a mai scris deputatul USR
Deputatul USR a mai spus că nu a văzut un studiu științific care să măsoare riscul contagiunii din atingerea bancnotelor.
„Intuitiv tranzacțiile cu numerar par mai riscante din punctul de vedere al contagiunii: nu știi la cine a fost bancnota pe care o ai în buzunar, în ce teanc de bani a fost plasată de comerciant, ce alte bancnote s-au atins de ea acolo până a ajuns la tine. Nu am văzut un studiu științific care să măsoare acest risc, nu cred că a fost timp pentru asta, dar personal o să încerc să evit pe cât pot tranzacțiile cu numerar”, a mai subliniat Prisnel.
El precizează că un card „rămâne în posesia ta tot timpul și e mai greu de contaminat. Avem însă și aici cu toții un loc unde ne intersectăm: contactul fizic cu POS ul, atunci când suntem nevoiți să introducem codul PIN pentru autorizarea tranzacției”.
Plata contactless. Deputatul USR atrage atenția că trebuie modificat semnificativ comportamentul de consum, și anume în loc să mergem la două, trei sau patru magazine pe zi să reducem numărul acestora și să facem cumpărături la unul singur pentru 2-3 zile.
„Despre tranzacțiile cu cardul știm că în decembrie au fost 215 milioane, știm că sunt 230.000 de POS-uri și că tranzacția medie este de aproximativ 120 de lei. Probabil un procent mare de tranzacții este sub 100 de lei, dar și 20-30% din 200 de milioane este un număr mare de interacțiuni cu potențial risc de contagiune. De asemenea trebuie să ne așteptăm la modificarea semnificativă a comportamentului de consum. Nu vom mai merge la magazin de două, trei-patru ori pe zi în funcție de nevoia imediată: gumă, suc, țigări și pâine și vom planifica nevoile și achizițiile pentru două trei zile ceea ce va ridica multe tranzacții peste nivelul de o sută de lei”, arată deputatul USR.
Plata contactless. Acesta adaugă că acum e momentul ca băncile să arate ce nivel de responsabilitate socială au.
„Vom avea mai puține tranzacții dar mai mari și ar fi excelent dacă nu ar mai trebui să introducem fizic codul PIN pentru a le opera. Cred că acum este o oportunitate pentru băncile din România să arate un nivel de responsabilitate socială care să schimbe percepția întipărită în mentalul populației după criza financiară anterioară. Ar trebui să zbârnâie call centerele lor să explice comercianților cum să facă tranzacțiile mai sigure pentru sănătatea noastră, a tuturor, și să vină cu propuneri către ei care să încurajeze plățile cu cardul în defavoarea celor în numerar”,a conchis Prisnel.
Leave a comment