Președintele Klaus Iohannis cere reforma Curții Constituționale, după decizia CEDO în cazul Laurei Codruța Kovesi
Președintele Klaus Iohannis cere reforma Curții Constituționale, după decizia CEDO în cazul Laurei Codruța Kovesi

Președintele Klaus Iohannis cere o reformă a Curții Constituționale, după ce CEDO a constatat că prin decizia instanței constituționale i-au fost încălcate drepturile Laurei Codruța Kovesi, fostul procuror-șef al DNA. CEDO a stabilit că aceasta a fost înlăturată abuziv de la conducerea DNA, printr-o decizie a Curții Constituționale pe care președintele Klaus Iohannis a fost obligat să o aplice.

Președintele Klaus Iohannis a spus marți că decizia CEDO ne arată cât de necesară e o reformă a CCR. Președintele României a susținut o declarație la Palatul Cotroceni după ce decizia instanței europene a devenit publică, explicând că s-a ajuns în situația ca și credibilitatea CCR să fie zdruncinată.

„Astăzi, CEDO a decis că doamnei Kovesi i-au fost încălcate drepturi fundamentale. Drepturile fundamentale ale omului depășesc frontiera unui stat. Sunt valori esențiale pentru o societate democratică. O asemenea decizie a CEDO, fără precedent, nu poate rămâne fără consecințe.

Credibilitatea CCR, afectată oricum de decizii controversate, e și mai puternic zdruncinată. CCR e obligată să respecte la rândul ei Constituția. CCR are obligația de revizui de îndată nu numai decizia referitoare la revocarea dnei Kovesi, dar și alte deciziei luate în considerarea unor simple declarații. Decizia CEDO de azi ne arată cât de necesară e o reformă a CCR. E clar că Parlamentul de azi, dominat de PSD, a dovedit că nu e capabil să ia decizii pentru protejarea cetățenilor. E partidul care a construit o legislație penală menită să îi protejeze pe infractori”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Laura Codruța Kovesi a câștigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcția de procuror-șef al DNA. CEDO a stabilit că fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție i-a fost încălcat dreptul de a merge în instanță pentru a se apăra, drept garantat de articolul 6 § 1 din Convenție.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *