România încă analizează situația în privința cerealelor ieftine din Ucraina, cărora le-a creat coridor pentru a ajunge în zonele defavorizate din lume, dar care, între timp, au ajuns să invadeze piața locală și să provoace fermierilor pagube de sute de milioane de euro.
Ministrul Petre Daea a anunțat că se gândește la o soluție care să nu supere nici Bruxelles-ul, nici fermierii români, scrie Antena 3 CNN.
Asta, în timp ce Comisia Europeană a acordat producătorilor din țara noastră ajutoare de 10 milioane de euro în contul unor pagube estimate de 200 de milioane de euro.
Până și Bulgariei i-a fost alocată o sumă mai mare decât României.
Recent, Polonia și Ungaria au interzis importurile de cereale și produse agricole ucrainene, în timp ce Solvacia le-a suspendat temporar.
Cu ochii peste graniță la guvernele care iau măsuri pentru protejarea piețelor locale, fermierii români au dat în clocot.
„Este strigător la cer! Era de așteptat, pentru că țipătul nostru de disperare este de mai mult timp și nu s-a luat nicio măsură.
Iar acum dl. Klaus Iohannis iese din nou cu niște declarații care nu ne ajută cu nimic. Trebuiau oprite la timp aceste exporturi de cereale prin țara noastră și vânzarea lor în Țara românească și în Europa pentru, că nu s-au ținut de promisiune.
Ei au spus că (cerealele) vor tranzita Țara Românească și vor merge în țările sărace din Africa. Iar cei de la comunitatea (Comisia, n.r.) europeană ne-au acordat o sumă de batjocură. Noi avem nevoie de 200 de milioane de euro. Au fost pe stoc trei milioane de tone (de cereale) și două milioane de tone sunt vândute sub prețul de cost al producției. Noi deja suntem în faliment. Nu se știe dacă mai avem posibilitatea să mai începem anul agricol.
Leave a comment