Prețurile energiei vor avea un impact major asupra bugetului familiilor
Prețurile energiei vor avea un impact major asupra bugetului familiilor

Prețurile energiei vor avea un impact major asupra bugetului familiilor din România, recunoaște premierul Florin Cîțu, care spune că Guvernul caută soluții ca să compenseze o parte din facturi. Însă, prețurile energiei „au crescut peste tot în Europa” afirmă premierul, în apărarea sa.

Avem deja două soluţii pe care le-am prezentat. În sesiunea precendentă am aprobat prin Guvern proiectul de lege pentru legea consumatorului vulnerabil.

Legea consumatorului vulnerabil, aşa cum este acum în Parlament la Camera Deputaţilor, intra în vigoare în octombrie 2022. Am să trimit un amendament la începutul sesiunii, deja l-am notificat pe domnul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, că vom trimite amendamente la acest proiect de lege prin care vom aduce mai devreme data de intrare în vigoare, la 1 ianuarie 2022.

Dar e adevărat că aceste preţuri s-ar putea să aibă un impact mare la iarnă pentru mai multe gospodării şi ne uităm acum la o soluţie de compensare a unei părţi din factura la energie pentru mai multe gospodării din România, în acest moment ne uităm până unde mergem cu această compensare”, a declarat joi premierul, la Constanța, cu prilejul lansării moțiunii candidaturii sale pentru președinția PNL.

Premierul spune că aceste creșteri de prețuri s-au înregistrat peste tot în Europa, iar România importă în prezent energie. Acesta este motivul pentru care trebuie să producem mai mult pe plan intern, a spus Cîțu la Digi24.

Preţurile la energie sunt date de piaţă. România este importator net de energie, din păcate, şi asta arată clar că avem nevoie de o capacitate mai mare de producţie a energiei.

Avem deja un contract pentru două reactoare noi la Cernavodă, 3 şi 4, dar asta îmi arată mie că politica noastră sau de a trece la energie verde care înseamnă va trebui să reducem sursele de energie poluantă, va avea o viteză mai mică decât o cer alţii. Este important să ne păstrăm capacitatea de producţie, altfel vom importa din ce în ce mai multă energie. Anul acesta preţul la energie vine şi din afară, el a crescut peste tot în Europa”, a precizat premierul.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *