Prima condamnare pentru răspândire de informații false, în Rusia
Prima condamnare pentru răspândire de informații false, în Rusia

Prima condamnare pentru răspândire de informații false a fost pronunțată de un tribunal din Rusia. În cazurile considerate grave de defăimare a armatei ruse după „operațiunea specială” din Ucraina, condamnările pot ajunge și la 15 ani de închisoare.

Autoritățile din regiunea Zabaikalsky, în extremul Orient, l-au acuzat pe localnicul Piotr Milnikov că a falsificat documente ale Ministerului rus al Apărării, precum și că a postat videoclipuri „cu bună știință” într-un chat pe rețelele de socializare, potrivit The Moscow Times, citat de B1TV.

Milnikov, care modera un grup numit „Trăiesc în ruine” pe popularul pe corespondentul rusesc al Facebook, VK, ar fi pledat vinovat pentru acuzațiile care i s-au adus.

Oficialii nu au specificat ce conțin clipurile, dar oficiali ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei au declarat presei locale că Milnikov „a vrut să formeze o atitudine negativă față de armata rusă care participă la „operațiunea specială”.

Tribunalul districtual Olovyaninsky din Zabaikalsky l-a amendat pe cetățeanul rus cu 1 milion de ruble (16.280 de dolari), dar nu a impus pedeapsa maximă de trei ani de închisoare prevăzută în Codul Penal al Rusiei.

Pedepse mai aspre de 10 ani de închisoare pot fi pronunțate dacă o instanță constată că „știrile false despre război” au fost răspândite din „ură” sau prin abuz de putere, în timp ce pedepsele de 15 ani de închisoare pot fi date dacă aceste știri „produc consecințe grave”.

Autoritățile ruse au deschis cel puțin 53 de dosare penale pentru difuzarea de „știri false” despre armata rusă din martie.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *