Amenzile primite de primari vor fi plătite tot de cetățeni, au stabilit parlamentarii joi, care au trecut legea în timp record. Președintele Klaus Iohannis va avea noua lege pe masă, în vederea promulgării.

Parlamentarii PSD, PNL și UDMR au modificat o lege astfel încât amenzile pentru neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu să fie plătite nu din buzunarul vinovatului, ci din bugetele instituțiilor.

Legea a trecut de Parlament în timp record și va ajunge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare, informează Europa Liberă, citat de B1TV.

Și de data aceasta, Curtea Constituțională le-a dat o mână de ajutor politicienilor. Ea a stabilit că primarii și conducătorii de instituții nu mai pot fi acuzați de abuz în serviciu, dacă nu încalcă o lege primară. Așa că singura posibilitate de a fi trași la răspundere pentru fapte care nu se încadrează la abuz în serviciu este amenda dată de instanțe. Aleșii PNL, PSD și UDMR au modificat acum Legea contenciosului administrativ, așa încât amenzile să nu mai fie plătite direct de conducătorii de instituții, ci din bugetul instituțiilor.

În numele inițiatorilor semnează expunerea de motive șase senatori PSD: Ștefan Radu Oprea, Alfred Simonis, Mihai Genoiu, Eliza Peța Ștefănescu, Ion Prioteasa și Simona Bucura Oprescu.

Ei argumentează că schimbarea e necesară deoarece în foarte multe instituții se practică delegarea de atribuții și nu e normal să plătească amenda conducătorul instituției dacă nu e el vinovatul.

La cererea creditorului, instanţa de executare, prin hotărâre dată cu citarea părţilor, aplică persoanei juridice, autorităţii sau instituţiei publice, după caz, o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, iar reclamantului îi acordă penalităţi, în condiţiile art. 906 din Codul de procedură civilă pentru un termen maximum de 3 luni, socotit de la data comunicării încheierii privind stabilirea amenzii”, se arată în legea modificată în Parlament.

Primarul PSD din Craiova de la care a plecat ideea

Potrivit Știri de Craiova, sursa de inspirație pentru parlamentari a fost cazul lui Mihail Genoiu, senator PSD și fost primar al Craiovei (foto).

Un activist civic l-a dat în judecată pe Genoiu pentru că ani în șir n-a vrut să-i pună la dispoziție actele normative pe care le-a emis. Activistul a câștigat la Tribunalul București, pe legea 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, dar fostul primar nu a respectat decizia instanței, așa că s-a ajuns la punerea în executare a acesteia și Genoiu a fost obligat să plătească aproximativ 400.000 de lei.

Fostul primar a fost amendat cu 20% din salariul minim brut pe economie, pentru fiecare zi de întârziere, iar municipalitatea trebuie să plătească reclamantului penalităţi de 100 lei/zi de întârziere. Amendată ar urma să fie și Lia Olguța Vasilescu, actualul primar al Craiovei, pentru că nici ea nu a respectat decizia instanței după ce a fost aleasă în funcție.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *