reinceperea cursurilor
Deși mai sunt câteva zile până pe 8 februarie, nu toate școlile și grădinițele din Capitală sunt pregătite pentru reînceperea cursurilor.

Probleme la școlile și grădinițele din sectorul 5

Mai multe școli din sectorul 5 nu au apă caldă și căldură, cu câteva zile înainte de reînceperea cursurilor. Primăria sectorului 5 a transmis, deja, o sesizare către Primăria Municipiului București.
Astfel, 17 școli și grădinițe sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire. „Dintre acestea, 9 școli și grădinițe au probleme cu căldura: Liceul Ștefan Odobleja, Școala Gimnazială nr. 126, Școala Gimnazială nr. 131, Școala Gimnazială nr. 144, Școala Gimnazială nr. 188, Școala Gimnazială nr. 280, Școala Gimnazială Mircea Sântimbreanu, Grădinița nr. 35 și Grădinița nr. 185. Din cele 55 de unități de învățământ, 38 au centrală termică”, arată Primăria sectorului 5.
Mai mult decât atât: calitatea agentului termic furnizat nu este la parametrii corespunzători. Însă „facturile emise de Compania Municipală Termoenergetica București sunt din ce în ce mai mari, aspect care nu se justifică”.
Primarul Sectorului 5 a subliniat că „nu va fi permisă folosirea de aeroterme sau altor tipuri de aparaturi, decât cele prevăzute în proiectul tehnic. Dacă în unele unități de învățământ temperatura va fi prea scăzută, Primăria Sectorului 5 va discuta cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București pentru a desfășura cursurilor online.”
„Copiii merită să se reîntoarcă la școală, însă nu cu orice preț. Trebuie să ne gândim în primul rând la sănătatea lor. Nu putem să îi ținem în frig! În nicio școală din Sectorul 5 nu va fi permis să se folosească tot felul de improvizații pentru a încălzi sălile de clasă. Este important ca elevii să înceapă cursurile în condiții optime și în siguranță”, spune Cristian Popescu Piedone.

Școli în șantier în sectorul 6, înainte de reînceperea cursurilor

În urmă cu doar câteva zile, primarul sectorului 6 anunța că în mai multe școli au fost făcute lucrări de mântuială.

„Am 5 școli în șantier în Sectorul 6, cărora ar trebui să le recepționez lucrările demarate în vara anului trecut și să înceapă școala (lucrările au fost contractate de fosta administrație). Dar ce să vezi! La o verificare în teren, constructorul nu a respectat proiectul tehnic iar firma de dirigenție de șantier (aceea care trebuia să ne protejeze interesele în fața constructorului) nu a existat, nu au semnalat neconcordanțele ISU cu proiectul tehnic iar rețeaua electrică montată este neconformă. Oamenii aceștia sunt iresponsabili, eu nu bag copiii în aceste școli până și cel mai mic pericol va fi înlăturat”, spune Ciprian Ciucu.

Măsuri suplimentare în sectorul 2

Și autoritățile locale din sectorul 2 se pregătesc pentru reînceperea cursurilor din 8 februarie.
„Am încredere că împreună putem redeschide școlile în siguranță. La Sectorul 2 toate unitățile de învățământ sunt pregătite conform cerințelor. Reîntoarcerea copiilor în bănci nu putea fi amânată. Nimeni nu ne poate spune azi când va dispărea cu totul pandemia.  De luni funcționăm în scenariul galben. Copiii de grădiniță, ciclul primar, clasa a 8-a și a 12-a revin la școală. (…) Deși nu se află printre recomandările oficiale, am rugat școlile din Sectorul 2 să implementeze două măsuri suplimentare:
1. decalarea orelor astfel încât nu toți copiii să aibă pauză în același timp
2. aerisirea la fiecare douăzeci de minute”, a precizat Radu Mihaiu, primarul sectorului 2.

Școlile și grădinițele din sectoarele 3 și 4 sunt pregătite

Și în sectorul 3 autoritățile locale au luat măsurile necesare pentru reînceperea cursurilor în condiții optime.
„Avem deja câteva luni de când s-a învățat exclusiv online, așa că revenirea fizică în școli este pentru cei mai mulți foarte așteptată. Colegii mei de la Direcția de Investiții, Achiziții și Învățământ au fost și sunt permanent în contact cu directorii unităților de învățământ, au fost asigurate materialele igienico-sanitare și dotările necesare, conform solicitărilor făcute de școli și grădinițe, iar unde este nevoie ajutăm și direct la acțiunile de dezinfecție”, explică Robert Negoiță.
„În zilele următoare, vor continua verificările la instalațiile de încălzire proprie, unde este cazul, și la celelalte elemente ce vizează siguranța și sănătatea elevilor și a personalului didactic din școlile noastre”, a precizat Primăria sectorului 3.
„Toate clădirile din sectorul 4 care găzduiesc școli și grădinite sunt sigure, încălzite și igienizate, astfel încât nu există niciun risc pentru elevii care vor reveni fizic la clase. În plus, (…) am demarat o nouă tură de dezinsecție cu produse biocide autorizate”, a precizat Daniel Băluță, primarul scetorului 4.

Sectorul 1: 100.000 de euro lunar pentru materialele de protecție din școli, grădinițe și licee

Unitățile de învățământ din sectorul 1 vor fi dezinfectate înainte de începerea cursurilor. Vor fi  utilizate nebulizatoarele de care dispune Primăria Sectorului . În plus, vor fi distribuite măști de protecție și dezinfectanți pentru mâini și suprafețe.
”Suntem pregătiți cu tot ce este necesar pentru reluarea cursurilor școlare în cele mai bune condiții. Zilele acestea, vom dezinfecta prin nebulizare toate unitățile de învățământ și vom distribui măști și dezinfectante pentru a preveni infectarea cu Covid-19 a elevilor și cadrelor didactice din Sectorul 1. Vreau să asigur pe toată lumea că școlile din Sectorul 1 sunt pregătite din punct de vedere sanitar pentru reluarea cursurilor”, a explicat primarul Clotilde Armand.
„În cursul acestei săptămâni, toți factorii de decizie ai Primăriei Sectorului 1 s-au întâlnit în ședințe de lucru pentru a stabili detaliile legate de redeschiderea școlilor. Costurile lunare estimate pentru materiale de protecţie se ridică la aproximativ 100.000 euro”, precizează Primăria sectorului 1.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *