Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost achitat definitiv, miercuri, în dosarul “Ferma Băneasa”, în urma unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ). Decizia vine după ce, în 2017, Popoviciu fusese condamnat la șapte ani de închisoare.
Decizia instanței
ÎCCJ a respins apelurile formulate de Direcția Națională Anticorupție (DNA) și alte părți civile, inclusiv Statul Român și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV).
„Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi părţile civile Statul Român prin Ministerul Finanţelor şi Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti împotriva sentinţei penale nr. 110/F din data de 12.07.2024 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală”, se arată în decizia ÎCCJ.
Detalii despre dosar
În 2017, Puiu Popoviciu a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru implicarea în transferul unor terenuri aparținând USAMV către companii private, la un preț considerat subevaluat. Potrivit B1TV, mai mulți inculpați au fost condamnați în același dosar:
- Cornel Șerban, fost șef DGIPI: 2 ani și 6 luni cu executare;
- Ioan Nicolae Alecu, rector USAMV: 6 ani cu executare;
- Petru Pitcovici, fost șef în Direcția Generală Anticorupție: 2 ani cu suspendare;
- Ștefan Diaconescu: 5 ani cu executare;
- Andrei Mihai Bejenaru: 6 ani cu executare
Exilul în Marea Britanie
După condamnarea din 2017, Popoviciu a plecat din România înainte de pronunțarea sentinței și a fost localizat ulterior în Marea Britanie. Deși autoritățile române au cerut extrădarea sa, Înalta Curte de Justiție a Marii Britanii a respins cererea în 2021, susținând că omul de afaceri nu a beneficiat de un proces echitabil în România.
Judecătorii britanici au concluzionat că Popoviciu „a suferit o negare completă” a drepturilor sale la un proces corect, conform articolului 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).