realitatea plus jpg

Consiliul Naţional al Audiovizualului a primit o sesizare pentru o emisiune de pe Realitatea Plus în care prezentatorul a fost „recreat” cu ajutorul inteligenţei artificiale. După acest precedent, CNA vrea să impună televiziunilor să menţioneze pe tot parcursul unui program când este vorba despre imagini generate cu inteligenţă artificială.  

În ediţia respectivă însă, ceea ce părea să fie persoana jurnalistului Mihai Belu, a anunţat că tot ceea ce se vede sunt imagini generate de inteligenţa artificială. „Bună ziua şi bine v-am găsit la o emisiune în premieră în România. Pentru prima dată în istoria televiziunii, imaginile sunt generate de inteligenţa artificială”, a spus „realizatorul”.

Forul audiovizual a analizat reclamaţia şi a vizionat imaginile, iar ulterior l-au audiat şi pe realizator, care le-a explicat că emisiunea a fost realizată cu acordul său, potrivit Pagini de Media.

Jurnalistul Mihai Belu a intervenit în şedinţa publică

„Am avut o operaţie şi în persoană nu puteam să apar pentru că aveam o tăietură pe faţă. Şi oricum am zis că e momentul să tragem semnalul acesta de alarmă referitor la inteligenţa artificială şi utilizarea ei. Şi e mai bine să tragem semnalul într-un mod controlat ca să vadă lumea cât de bine poate să copieze inteligenţa artificială.

Eu zic că experimentul a fost reuşit. Trăim o nouă eră la care trebuie să ne adaptăm. Aşa că am făcut acest experiment şi forţat de împrejurări dar şi pentru a fi primul. A fost şi bine primit de presă întreg experimentul.”

CNA nu a considerat că sunt încălcări ale legislaţiei, însă preşedintele Monica Gubernat a subliniat că având în vedere acest precedent, trebuie avut în vedere la modificarea Codului Audiovizual, legislaţia secundară a CNA. Gubernat a propus ca în cazul acestui tip de imagini, trebuie menţionat pe tot parcursul difuzării că sunt generate cu ajutorul programelor de inteligenţă artificială.

„Clar este un precedent. Trebuie să avem grijă la modificarea de Cod ca emisiunile care sunt realizate cu inteligenţa artificială, pe tot parcursul emisiunii trebuie scris acest lucru aşa cum se întâmplă şi cu materialele online.”

YouTube video player

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *