Reformarea coaliției în vederea constituirii unui nou guvern
Reformarea coaliției în vederea constituirii unui nou guvern

Reformarea coaliției în vederea constituirii unui nou guvern s-ar putea produce după ziua de vineri, termenul de gândire acordat de premierul desemnat de șeful statului, Dacian Cioloș, pentru fosștii parteneri de coaliție. PNL și UDMR ceruseră ziua de joi, dar Cioloș a plusat cu o zi, în încercarea de a obține un consens.

Mi-aș dori să terminăm acest balet al divertismentului politic în care persoanele sunt mai importante decât rezultatul”, a spus președintele USR.

Declarația premierului desemnat vine în contextul în care miercuri a avut o primă întrevedere cu Florin Cîțu și cu Kelemen Hunor după moțiunea de cenzură de săptămână trecută, întrevedere la care a participat și Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităților naționale. La finalul întâlnirii, președintele PNL a spus că nu s-a ajuns la nicio concluzie, în timp ce omologul său de la UDMR a afirmat că Dacian Cioloș nu a avut succes astăzi, dar mai are la dispoziție o săptămână pentru a coagula o majoritate, relatează B1TV.

Foarte multe emoții în aceste momente, nume peste nume, declarații și întrebări care țin mai degrabă de un „reality show” decât de o situație care implică mult echilibru și urgență. Foștii noștri parteneri m-au rugat să aștept până mâine pentru a vedea dacă partidele lor sunt de acord sau nu să reformăm coaliția. Am decis să aștept până vineri. Nu avem prea mult timp la dispoziție, dar am decis să aștept, pentru că un eventual guvern susținut de Coaliție ar fi cel mai bun lucru acum. În rest, nu mă joc cu mandatul primit de la președintele României, așa cum nu mă joc atunci când discutăm despre lunile care urmează”, a scris premierul desemnat, miercuri seară, pe Facebook.

Reformarea coaliției. Dacian Cioloș susține că, deși situația politică este instabilă, situația economică se degradează, iar situația medicală este dezastruoasă, el primește „întrebări peste întrebări despre jocurile politice care fascinează pe toată lumea în aceste momente”.

Nu cad pradă disonanței și am răbdare, pentru că în această perioadă trebuie ca cineva să aibă calmul necesar rezolvării unei crize. Mi-aș dori să terminăm acest balet al divertismentului politic în care persoanele sunt mai importante decât rezultatul. Nu cer nimănui sacrificii politice, dar sper că încă suntem suficienți oameni maturi care să știe că soluțiile implică renunțare, poate o formă de sacrificiu, dar și diplomație. Avem un început de negociere și vă rog pe toți, cetățeni sau oameni de presă, analiști politic sau simpli pasionați de jocul politic, să înțelegeți că de rezultatul din aceste zile depinde viața multor cetățeni ai României”, a mai afirmat Dacian Cioloș.

Președintele USR mai susține că „oricine își va asuma guvernarea în următoarele săptămâni și luni va face un sacrificiu”.

Am fost azi întrebat și dacă am impresia că aș putea fi un premier de sacrificiu. Răspunsul meu e simplu: da, oricine își va asuma guvernarea în următoarele săptămâni și luni va face un sacrificiu. Partidul care își asumă guvernarea în următoarele luni oricum face un sacrificiu, pentru că va fi o perioadă foarte grea. Mai mare sacrificiu decât cel de a guverna în această perioadă, din punct de vedere politic, nu cred că există. Nouă nu ne e teamă de acest lucru”, a conchis candidatul la funcția de prim-ministru.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *