România e în zona verde a infectărilor de câteva săptămâni, iar toate statele occidentale sunt în cea roșie. A crescut și acolo numărul deceselor, în statele unde rata de vaccinare se situează pe la 80%, în timp ce în România, aflată la jumătatea acestui procent, bilanțul zilnic arată doar câteva zeci de persoane decedate din cauza coronavirusului.

Danemarca conduce la numărul infectărilor, cu o medie de peste 2.000 de raportări zilnice. Liechtenstein, Marea Britanie, Monaco, Elveția, Slovacia și Irlanda înregistrează aproape 2.000. De asemenea, Belgia, Norvegia, Olanda și Franța se situează în jurul cifrei de 1.500 de infectări zilnice.

Și vecinii din regiune consemnează cifre mult mai mari: Moldova, Serbia, Muntenegru și Bulgaria.

România e în zona verde a infectărilor, cu cele mai puține infectări cu SARS-COV-2 și cea mai mică rată de vaccinare anti-COVID-19

Danemarca are o rată de vaccinare de 77%, Marea Britanie de 70%, Franța de 72%, Italia de 75%, SUA de 61%, Elveția de 67%, Austria de 71%, Portugalia de 88%, Suedia de 71%, Olanda de 74%, Belgia de 76%. În România, 40% din populație a primit cel puțin o doză de ser anti-COVID-19. Vaccinați integral sunt doar jumătate, adică 20% din populație.

De asemenea, toate județele țării sunt în scenariu verde, de mai bine de o lună de zile. Dintre cele 263 de orașe ale României, doar unul mai avea duminică rata de infectare de peste 3 la mia de locuitori, Curtici, din Arad, 3,01 la 1.000 de locuitori, deci 0,3%. În ciuda contextului epidemiologic favorabil, măsurile nu au fost relaxate semnificativ. Accesul în diverse locații se face în continuare, strict în baza pașaportului verde, relatează B1TV.

Toate acestea, în timp ce România bifează cifrele asemănătoare cu cele din vară, iar Guvernul României intenționează să extindă certificatul verde, pentru ca mai mulți români să fie nevoiți să se vaccineze. Astfel, după ce a condiționat accesul în restaurante, magazine și săli de fitness, executivul are în vedere și concedierea persoanelor nevaccinate anti-COVID-19.

România, loc fruntaș în Europa, la imunitate naturală

Potrivit unui studiu realizat de Școala de Igienă și Boli Tropicale din Londra, citat de cotidianul The Times, România are cel mai mare procent al populației imunizată natural, adică aproximativ 70%.

La începutul crizei COVID, medici epidemiologi și diverși cercetători din România, respectiv decidenți politici au estimat că este nevoie de aproximativ 60-70% din populație „trecută prin boală”, deci imunizată natural, pentru ca pandemia să treacă pe un trend descendent.

Rămâne de văzut cum vor arăta datele în perioada următoare. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, se așteaptă ca cifrele să crească și în România, în ianuarie, în contextul valului 5.

De-a lungul crizei COVID-19, diverși specialiști în domeniu s-au contrat pe tema eficienței și necesității și mai ales a obligativității administrării serurilor. Printre experții care au opinat pe marginea acestui subiect se numără și Luc Montagnier, câștigător al Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2009.

„Chiar și vara trecută, chiar și fără vaccinuri, infecțiile scăzuseră. Vaccinul, după cum știm, nu ne protejează de transmiterea virusului.

Nu ar trebui să fim vaccinați în timpul unei pandemii, deoarece virușii se schimbă pentru a scăpa de sistemul nostru imunitar. Natura, chiar și față de viruși, știe să creeze armonie. Dacă virusul nu ar fi fost manipulat de vaccinuri, cred că s-ar fi slăbit deja (…)”, a declarat expertul în urmă cu câteva luni, într-un interviu pentru Margherita Enrico.

România e în zona verde a infectărilor. PNL cere adoptarea cât mai rapidă a certificatului verde pentru condiționarea accesului la locul de muncă

Peste 15 milioane de doze de ser anti-COVID-19 au fost administrate în România, de la începutul crizei. Guvernul Cîțu a comandat 120 de milioane de doze. Fostul premier susține că statul nu ar trebui să achite testele gratuite pentru angajați, pentru că aceștia se pot vaccina anti-COVID-19 „gratis”.

„Trebuie să pornim de la ce am dorit cu acest certificat verde, de a crește rata de vaccinare. Dacă oferim o testare gratuită nelimitat, rata de vaccinare n-o să mai crească”, a declarat Florin Cîțu, la începutul lunii decembrie.

Totuși, potrivit surselor politice, Guvernul Nicolae Ciucă (PSD + PNL + UDMR) ar urma să-şi asume răspunderea în Parlament pe proiectul certificatului verde. Este o procedură simplificată care ar grăbi procesul de adoptare a legii.

În acest context, marți, 21 decembrie, la 32 de la izbucnirea Revoluției Române, la București, se anunță un protest de amploare în fața Parlamentului, împotriva adoptării certificatului verde. Manifestația este organizată de mai multe organizații neguvernamentale, iar partidul AUR a anunțat că va fi prezent cu mii de membri și simpatizanți din toată țara.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *